SLOBODA I VIDEOIGRE Pobuna u virtualnom svijetu

Free Guy
»Free Guy« (Free Guy); akcijska komedija; redatelj: Shawn Levy; glume: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Taika Waititi

Virtualni svijet videoigara supostoji već dugo sa stvarnim svijetom i sve više uzima maha ne samo među djecom i mladima, nego i odraslima. Tomu pridonosi brz razvoj tehnologije koja otvara nove mogućnosti. Američko-kanadski film »Free Guy«, čiji bi se naslov mogao prevesti »Slobodan mladić« u smislu oslobođen i samostalan, daje posve novu perspektivu gledanu iz toga virtualna svijeta. S dosta humora, ali i s mjerom sarkazma i subverzivnosti, donosi nezadovoljstvo likova u igricama kada shvate da su sporedni te se pobune protiv toga. Želja im je osloboditi se od svakodnevne rutine te sami odlučivati.

Glavni lik je Guy, dobrodušan službenik u banci u virtualnom svijetu, koji shvaća zarobljenost i repetitivnost događaja te se počinje mijenjati.

Film je vrlo dinamičan, premda je predug. Prikazuje veliku vještinu brojnih programera videoigara, ali i nakanu vlasnika poduzeća da se obogate pa ne biraju sredstva. Takav negativac je Antwan kojega dobro utjelovljuje glumac i redatelj Taika Waititi, poznat po svojem izvrsnom filmu »Jojo Rabbit«.

Glavni lik je Guy, dobrodušan službenik u banci u virtualnom svijetu, koji shvaća zarobljenost i repetitivnost događaja te se počinje mijenjati. Odlično ga glumi Ryan Reynolds, ali se to ne može reći za glumce likova programera Keysa i Milly (Keery, Comer) iako su važni. Zanimljivo je da je »okidač promjene« i za njih u stvarnom svijetu i Guya u virtualnom želja da se nađe prava osoba i ljubav. To, iako stereotipski, pokazuje da je ljubav temelj i pokretač u životu. U filmu »Free Guy«, u virtualnom svijetu, ima komičnih referenca na više kinohitova, posebice sa superjunacima, što će gledatelji lako prepoznati.