ČEMU SLUŽI NEUROLOŠKA PRETRAGA – EEG? Neobičnosti u funkcioniranju mozga

Foto: Shutterstock
Emanuela Piličić, prvostupnica sestrinstva, Dom zdravlja MUP-a

Elektroencefalografija (EEG) je funkcionalna, bezbolna i neopasna dijagnostička pretraga koja se izvodi pomoću elektroda koje se postave na površinu glave. Ona grafički registrira električnu aktivnost neurona (moždanih stanica) na ekranu računala. Elektroencefalografija je bezbolna pretraga, ne zrači i nije štetna. Prikazuje trenutačnu funkciju, tj. aktivnost moždanih stanica, te se može mijenjati ovisno o stanju osobe koju se snima (pospanost, spavanje, umor, glad, budnost, glavobolja ili neprospavana noć). Zbog toga ista osoba u različitim stanjima može imati različit nalaz EEG-a.

Poželjno je osam sati prije snimanja izostaviti lijekove za spavanje, lijekove za smirenje i one koji opuštaju mišiće. Ta sredstva mogu promijeniti nalaz. Tehnika snimanja izvodi se u sjedećem ili ležećem položaju, zatvorenih očiju, u poziciji koja omogućava mir i opuštanje. Od bolesnika se tijekom snimanja traži da na nalog otvori i zatvori oči. Snimanje traje dvadesetak minuta. Tijekom snimanja provode se aktivacijske tehnike koje provociraju aktivnost moždanih stanica, kao što su duboko disanje i fotostimulacija, da bi se izazvale eventualne prikrivene nepravilnosti moždanih stanica.

EEG je nezamjenjiva pretraga kod epilepsije, ali je vrlo korisna u dijagnosticiranju nekih drugih stanja kao što su potres mozga i ozljede mozga, upale i tumori mozga, gubitak pamćenja, kratkotrajni gubitka svijesti, glavobolje i vrtoglavice. U dijagnostičke svrhe, kao i u praćenju liječenja, može se višestruko ponavljati bez ikakvih posljedica za bolesnika.

Poželjno je prije snimanja EEG-a uzeti lagani obrok jer hipoglikemija (glad) može utjecati na električnu aktivnost moždanih stanica i pridonijeti abnormalnosti EEG-a, koja inače ne postoji. Ponekad uz standardno EEG snimanje treba učiniti i EEG snimanje nakon neprospavane noći, odnosno nakon deprivacije spavanja. To je obično elektroencefalografsko snimanje, ali se radi nakon provokacije nespavanjem. Cilj je toga snimanja da se bolesnik nespavanjem umori i da ujutro zaspi za vrijeme snimanja. U tako snimljenom EEG-u najviše se registrira patoloških promjena koje su od velikoga dijagnostičkoga značaja za bolesti mozga. Interpretaciju i analizu nalaza obavlja neurolog, specijaliziran za područje elektroencefalografije.