NAKON IZLASKA IZ RODILIŠTA: U prvim danima nakon poroda

Foto: Shutterstock | Dosta poteškoća povezano je s brigom o djetetu i dojenjem
Đurđica Stokić, prvostupnica primaljstva, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji, OŽB Požega, lokacija Pakrac

Iako je rođenje djeteta neopisiv događaj, razdoblje nakon poroda može biti i jedno od težih razdoblja. Babinje ili šest tjedana oporavka nakon poroda za ženu su iznimno osjetljivo razdoblje. Osim snažnih emocija, prisutno je i dosta poteškoća koje su povezane s brigom o djetetu i dojenjem, kao i poteškoćama koje sama žena ima nakon poroda. Još tijekom boravka u rodilištu, majka dobije savjete o njezi i brizi za novorođenče, savjete o dojenju i prehrani, kao i savjete o svim poteškoćama koje se mogu javiti za vrijeme babinja. Nakon odlaska iz rodilišta, skrb o rodilji preuzima patronažna sestra.

Patronažna sestra dobiva obavijest o rodilji iz bolnice, ali i rodilje dobiju broj patronažne sestre te joj se mogu javiti kada dođu kući. Patronažna će sestra u kućni posjet dolaziti prema potrebi i u dogovoru s majkom. Osim što dolazi u kućne posjete, majka može s patronažnom sestrom kontaktirati i telefonom kada treba neki savjet.

U prvim danima nakon poroda posebno je važna podrška supruga. Rodilje su nakon poroda osjetljivije zbog djelovanja hormona, ali i samoga poroda, mogu biti zabrinute za dijete, iscrpljene zbog nespavanja…, stoga im je, osim fizičke pomoći u kućanstvu i oko djeteta, važna blizina i podrška supruga. Često roditelji u svojim dvojbama znaju tražiti odgovore po internetu i po raznim forumima, što ih može samo dodatno zbuniti. Zna se javiti problem pri dojenju, no tu je važno, osim osnovnih znanja koja rodilje dobiju u rodilištu i u razgovoru s patronažnom sestrom, osluškivati svoje dijete, upoznavati ga i jednostavno postupiti prema osjećajima i majčinskom nagonu, bez opterećivanja. Za sve je nedoumice uvijek bolje potražiti stručni savjet, nego čitati i primjenjivati neprovjerene savjete na forumima.

Bliža obitelj također može pomoći mladim roditeljima, no s prvim posjetom rodilji ne treba žuriti. Mlada obitelj treba se naviknuti na novi ritam i međusobno uskladiti, pa dolazak vanjskih članova može poremetiti taj ritam. Osim toga, u posjet novorođenčetu i rodilji ne treba dolaziti za vrijeme gripe i ako je netko prehlađen, a prilikom ulaska u stan obavezno treba oprati ruke.