CENTAR IGNACIJE PRIBLIŽAVA SE »RUBNIM VJERNICIMA« I misno vino i fizioterapija pomažu u približavanju Bogu

Snimio: I. Tašev

U neobičnu ambijentu kaptolskoga vinskoga podruma Centar za duhovnost i kulturu »Ignacije« predstavio je cjelogodišnji program duhovnih obnova, različitih vježba, seminara i tečajeva koji promiču ignacijansku duhovnost pod nazivom »Manreza« u godini 500. obljetnice obraćenja sv. Ignacija Lojolskoga, velikoga španjolskoga crkvenoga naučitelja i osnivača Družbe Isusove.

»Dimenzija raznolikosti ono je na čemu od početka Centra za duhovnost i kulturu ‘Ignacije’ inzistiramo kako bi svatko s obzirom na vlastito životno iskustvo, izazove, teškoće i radosti mogao prepoznati način susreta s Bogom koji mu najviše odgovara «, rekao je voditelj Centra isusovac Tvrtko Barun.

Zagrebački podrum uz misno vino isusovaca sa zagrebačkoga Fratrovca u utorak 5. listopada bilo je mjesto na kojem su predstavljeni brojni duhovni programi, a uz poznate ignacijanske duhovne vježbe u svakidašnjici i šutnji te vikende duhovnih obnova, mnogo se govorilo i o drugim programima namijenjenim onima koji traže više, ali i onima koji su rubno povezani uz Crkvu. Jesu li spojivi degustacija vina i razlučivanje unutarnjih duhovnih pokreta; kako polustoljetna tradicija sv. Ignacija može dati odgovor u ekološkoj perspektivi na kritičku svijest o okolišu; može li se susresti Boga kroz fotografiju i klasičnu glazbu; kako spojiti pokret, plesnu interpretaciju i ignacijevsku duhovnost – neki su od 35 programa nadahnuti sv. Ignacijem, učiteljem duhovnosti koji je ostavio dubok trag u povijesti Crkve, a koji će se do kolovoza sljedeće godine provoditi diljem Hrvatske pod vodstvom isusovaca, specijaliziranih animatora i stručnjaka. Detaljan opis svih programa – među kojima su i psihologija duhovnoga života, hodočašće u Španjolsku stopama sv. Ignacija, program odlučivanja i kršćanskoga vodstva – donosi knjižica pod nazivom »Manreza«.

»Dimenzija raznolikosti ono je na čemu od početka Centra za duhovnost i kulturu ‘Ignacije’ inzistiramo kako bi svatko s obzirom na vlastito životno iskustvo, izazove, teškoće i radosti mogao prepoznati način susreta s Bogom koji mu najviše odgovara. Pokušavamo različite dimenzije i perspektive, interese i hobije suvremenoga čovjeka povezati s iskustvom Boga. Idemo zato i na programe koji nisu tipični i klasični«, rekao je voditelj Centra isusovac Tvrtko Barun.