CIJELE GODINE U SLUŽBI ČOVJEKA Raštikin lisnati »tonik« za zdravlje

Foto: Shutterstock | Raštika

Raštika (Brassica oleracea acephala, lat.), rašćika, ukusna je kupusnjača koja je dostupna za jelo cijele godine. Zbog bogate nutritivne vrijednosti raštika je vrlo ljekovita namirnica. Osim što je bogat izvor vlakana, vitamina A (karotenoida), C, K, B1, B5, B6, kolina te minerala, kalcija, željeza, magnezija, kalija, mangana, fosfora i bakra, raštika je bogata fitonutrijentima, od kojih su najzastupljeniji fenoli, flavonoidi i glukozinolati. Upravo ti spojevi zaslužni su za citotoksično, protuupalno i antioksidativno djelovanje pa se prehrana bogata tom namirnicom pokazala učinkovita u smanjenju rizika od brojnih bolesti, kao što su dijabetes, pretilost i bolesti srčano-žilnoga sustava, ali i malignih oboljenja. Citotoksična aktivnost ekstrakata raštike potvrđena je u in vitro istraživanjima na humanim staničnim linijama karcinoma dojke, jajnika te karcinoma mokraćnoga mjehura. Visok udio vlakana i vode djeluje stimulirajuće na probavu, a bogat sadržaj kolina zaslužan je za poboljšanje kognitivnih (misaonih) funkcija. Zbog visokoga sadržaja vitamina i minerala može se reći da je »tonik« za razne organske sustave poput mišićno-koštanoga, krvotvornoga, živčanoga, probavnoga, endokrinoga i osjetilnoga.

  • Raštika je dobar izvor kalcija i vitamina K koji su važni u prevenciji osteoporoze.
  • Zbog bogata sadržaja željeza i vitamina C raštika se smatra učinkovitom u liječenju sideropeničnih anemija (anemija zbog nedostatka željeza).
  • Samo 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.
  • Zbog visokoga udjela folne kiseline, koja je važna za zdrav razvoj fetusa, raštika se preporučuje trudnicama.
  • Omega-3 masne kiseline koje sadrži raštika imaju znatan učinak na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
  • Raštika sadržava velike količine karotenoida luteina i zeaksantina koji su povezani sa smanjenim rizikom od katarakte i staračke makularne degeneracije.