CRKVA I FINANCIJSKI PODUPIRE ŽENE I OBITELJI DA S RADOŠĆU PRIHVATE NOVI ŽIVOT Dijete je najveće bogatstvo

Snimio: S. Moškatelo | Caritasova Kuća ljubavi za smještaj majki i djece na Savici-Šanci, kroz koju je od 2010. do kraja prošle godine prošlo 305 trudnica i majki s djecom do godine dana
Šest biskupijskih ustanova i dvije neprofitne organizacije katoličkoga predznaka govore kako su pomagali trudnicama te svjedoče da Katolička Crkva već mnogo desetljeća ima razvijenu skrb zbrinjavanja trudnica i majki s djecom jer gleda na novi život i dijete kao na najveće bogatstvo.

Ne samo gledajući s moralnoga stajališta, nego i u konkretnosti svojega djelovanja Crkva snažno podupire svaki život, a posebno pokazuje brigu prema majkama i obiteljima s malom djecom kojima je potrebna pomoć. Stajalište Crkve o pobačaju izneseno je na mnogim razinama, no manje se u javnosti ističe da Crkva već mnogo desetljeća ima razvijenu skrb zbrinjavanja trudnica i majki s djecom jer gleda na novi život i dijete kao na najveće bogatstvo. Caritasi mnogih nadbiskupija u Hrvatskoj znatna novčana sredstva ulažu upravo u takve programe, a šest biskupijskih ustanova i dvije neprofitne organizacije pokazali su na koji način provode programe i koliko su financija uložili u pomoć obiteljima i ženama koje su odlučile roditi dijete.

Kuća ljubavi
Snimio: S. Moškatelo

Pet desetljeća dugu tradiciju skrbi i zbrinjavanja trudnica i majki s djecom ima zagrebački Caritas, a ta se djelatnost od početka devedesetih odvija u Kući ljubavi na Savici. Osim što se financira iz nadležnoga ministarstva, velik doprinos svake godine daje i Zagrebačka nadbiskupija. Tajnik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Erceg otkrio je da je 2018. i 2019. nadbiskupija za potrebe Kuće ljubavi osigurala 1 585 340,45 kuna. »Od 2010. do kraja 2019. godine kroz Caritasovu Kuću ljubavi prošlo je 305 trudnica i majki s djecom do godine dana. Sada se na smještaju nalazi šest trudnica i majki s djecom do godine dana. Majčinski odjel Kuće ljubavi u potpunosti je obnovljen i opremljen tijekom 2019. godine, u što je uloženo 444 559,79 kuna«, rekao je Erceg i istaknuo da Kuća ljubavi ženama koje odluče roditi, a nemaju uvjete za samostalnu skrb o djetetu, osim smještajem pomaže i svime što je potrebno tijekom djetetove prve godine, a po potrebi i duže – hranom, higijenskim potrepštinama i svim potrebnim za njegu i skrb majke i djeteta. Tu je i emocionalna i duhovna pomoć, a majkama i djeci omogućuju skrb i nakon izlaska iz smještaja. »Majke tijekom smještaja osnažujemo emocionalno te ih ohrabrujemo i podržavamo u odluci da rode dijete iako trenutačno nemaju uvjete za samostalnu skrb o djetetu«, rekao je Erceg.

Još jedan program koji provodi Caritas Zagrebačke nadbiskupije od travnja 2014. zove se »Korak za život« i u sklopu njega do rujna ove godine oblik pomoći primilo je ukupno 670 obitelji, a pomogao je u opremanju novorođenčadi osiguravajući im higijenske potrepštine te opremu i hranu u skladu s raspoloživim donacijama i mogućnostima Caritasa. Tako se omogućavaju kolica, krevetići, hodalice, hranilice, sjedalice, dječja hrana i napitci, odjeća i obuća, bočice, dude, igračke, pelene…

Većinu financira nadbiskupija

Na istoku Hrvatske u sjedištu još jedne hrvatske nadbiskupije, u Osijeku, djeluje Centar za majku i dijete kao ustanova Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije osnovana 1995. godine. Djelovanje Centra usmjereno je na stvaranje povoljnijih uvjeta za rađanje većega broja djece, tako da svojim doprinosom pomogne da svako začeto dijete bude željeno, rođeno i voljeno. Pružaju jednokratnu pomoć za trudnice, kao i mjesečne pakete za dojenčad i djecu od tri mjeseca do treće godine, a ove godine u devet mjeseci pružili su 105 usluga materijalne i savjetodavne pomoći za djecu i četiri trudnice pred porodom.

»Od 2010. do kraja 2019. godine kroz Caritasovu Kuću ljubavi prošlo je 305 trudnica i majki s djecom do godine dana. Sada se na smještaju nalazi šest trudnica i majki s djecom do godine dana. Majčinski odjel Kuće ljubavi u potpunosti je obnovljen i opremljen tijekom 2019. godine, u što je uloženo 444 559,79 kuna.«

»Prošle godine podijelili smo 300 paketa materijalne pomoći koju je primilo 45 djece iz 37 obitelji i osam trudnica s područja Osijeka i okolice. Podijeljeno je ukupno 290 mjesečnih paketa za djecu, koji se sastoje od pelena, higijenskih potrepština i hrane za djecu, a uz to smo podijelili osam trudničkih paketa sa spavaćicama i higijenskim ulošcima«, rekla je Ivanka Domazet, voditeljica Centra za majku i dijete, te iznijela strukturu roditelja koji primaju mjesečnu materijalnu pomoć. Najviše njih, 58 posto, majke su koje su na porodiljnom dopustu s prihodima manjim od 3000 kuna, potom nezaposleni korisnici te oni koji imaju rješenje Grada Osijeka. Osim materijalne pomoći, centar pruža i savjetovanu pomoć te na taj način pomaže trudnicama podižući kvalitetu života obiteljima s malom djecom. »Svaki mjesec prije podjele paketa održavamo skupna savjetovanja, a korisnici imaju mogućnost i za individualno savjetovanje s našim stručnim timom koji čine pedijatar, socijalni pedagog, odgojitelji i viši fizioterapeut za djecu«, rekla je voditeljica centra Domazet i istaknula da su sve usluge za korisnike besplatne, a Caritasov Centar za majku i dijete u Osijeku u najvećem postotku, u iznosu od 80 posto, financira Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Utjecaj na stabilnost

Kada su pokušali sumirati iznos pomoći kojim je Caritas Varaždinske biskupije pomogao obiteljima, došli su do iznosa od 30 milijuna kuna, rekao je mr. Ante Šola, ravnatelj tamošnjega Caritasa, i detaljno nas upoznao s programima kojima pomažu višečlanim obiteljima, samohranim majkama i otčevima. Nije rijedak slučaj da upravo Caritas omogući izgradnju ili adaptaciju cijele kuće, a uz zagrebački Caritas koji je pomogao obitelji Brajković u kupnji kuće, slično iskustvo dolazi iz Varaždina. »Jednomu mladomu bračnomu paru darovali smo stariju kuću s okućnicom kako bi startali u život i osnovali obitelj. Kuća je bila sa strujom, vodom, namještajem u vrijednosti oko 160 tisuća kuna. Nedavno smo samohranoj majci s djecom kupili sav namještaj i kućanske aparate u vrijednosti od 70 tisuća kuna«, rekli su sa sjevera Hrvatske, iz Caritasa Varaždinske biskupije.

U godini dana osječki Centar za majku i dijete podijelio je 300 paketa. – Uz pomoć Caritasa Šibenske biskupije rođeno je 270 djece u posljednjih 25 godina.

Provodeći program »Pro vita«, Caritas Zadarske nadbiskupije iskoristio je sredstva Europskoga socijalnoga fonda kako bi pružio materijalnu pomoć trudnicama i rodiljama dijeleći im pelene za djecu, vlažne maramice i dječje kreme. S tim se programom započelo u veljači 1992. godine, a obuhvaćene su majke i njihove obitelji koje žive u teškim materijalnim i financijskim uvjetima. »Od javljanja rodilje pa do djetetove prve godine obitelji se isplaćuje mjesečna novčana pomoć u iznosu od 400 kuna, a za dvojke 800 kuna. Osim novčane pomoći, u slučajevima izostanka dojenja djetetu se osigurava adaptirano mlijeko koje financira Caritas, odnosno nadbiskupija«, rekla je voditeljica socijalne službe zadarskoga Caritasa Mirjana Tadić. U prosjeku godišnje kroz program »Pro vita« prođe 80 majki. Mjesečno ulaganje iznosi oko 28 tisuća kuna, a na godišnjoj je razini to oko 330 tisuća kuna. »Velik broj obitelji živi na rubu siromaštva, ne mogu ostvariti naknade iz sustava socijalne skrbi, a potpora koja im se kontinuirano pruža ima velik utjecaj na stabilne obiteljske odnose«, zaključila je.

Žene prolazile savjetovanje s Caritasovim timom

Pod istim nazivom »Pro vita« i u Šibeniku pomažu trudnicama i majkama koje su odustale od pobačaja. S programom su započeli u lipnju 1995. i kroz godine su mijenjali oblike potpore i pomoći – na početku su projekt provodili u suradnji sa šibenskom bolnicom. »Žene koje nisu bile sigurne žele li roditi začeto dijete prolazile su savjetovanje s timom iz Caritasa – socijalnom radnicom, liječnicom ginekologinjom, medicinskom sestrom i psihologom, a sada se to odvija kroz obiteljsko savjetovalište«, rekao je Miljenko Jukić iz šibenskoga Caritasa i istaknuo da je u posljednjih 25 godina rođeno oko 270 djece te je podijeljeno više od milijun kuna financijske pomoći. U prošloj godini projekt je financiran sa 17 tisuća kuna, a u ovih devet mjeseci ulaganje u zaštitu života kroz projekt »Pro vita« iznosilo je 10 tisuća kuna.

Najveći »izdatak« krčkoga Caritasa

Krčki Caritas najveći »izdatak« ima upravo za program u koji su uključene obitelji ili samohrani roditelji s malom djecom, trudnice i rodilje. Godišnje izdvoji oko 270 tisuća kuna, podupirući 60-ak obitelji i stotinjak djece u tom programu redovite novčane pomoći kojima mjesečno osiguravaju 200-400 kuna pomoći. »Socijalnom košaricom« Krčke biskupije obuhvaćeno je još 15-20 obitelji s malodobnom djecom. »Projekt Kuća za odmor u Martinšćici omogućuje besplatno ljetovanje za obitelji s više djece. Kroz taj projekt svake godine prođe 15-ak obitelji. Doduše taj program možda ne nudi ono osnovno za život, ali je lijepa gesta i podrška obiteljima koje su otvorene životu«, rekao je Robert Brozić o Caritasovim nastojanjima jedne od manjih hrvatskih biskupija smještene na najvećem hrvatskom otoku Krku.

Iz Caritasa Vojnoga ordinarijata poslali su informaciju da su u nekoliko navrata nosili u bolnicu u Slavonskom Brodu dječje pelene, hranu za djecu, dude, šampone, posude za hranjenje djece i higijenu za majke novorođene djece koje su ostale same, ali su unatoč životnim okolnostima i financijskim teškoćama s radošću prihvatile novi život.

Da majka i dijete imaju dostojanstven život
S kritikama da osim molitve na drukčiji način ne djeluju i ne pomažu ženama u potrebi koje se odluče za život suočavaju se u udruzi »Hrvatska za život«, koja predvodi i molitvenu inicijativu »40 dana za život«, no oni imaju formiran tim za trudnice pod nazivom »Nisi sama« pružajući tako cjelovitu pomoć – moralnu, duhovnu, materijalnu i financijsku. »Pomažemo tako da majci omogućimo ono što joj je potrebno kako bi ona i dijete imali dostojanstven život. Ženama i obiteljima koji nam se jave za pomoć omogućavamo sve što im je potrebno za dolazak djeteta. Od nas mogu očekivati pelene i druge potrepštine, a pripremamo i majku za odlazak u rodilište«, kaže voditeljica tima za trudnice »Nisi sama« Dijana Brozović. U svojem su djelovanju organizirali adaptaciju jedne kuće te jedne kupaonice. Ističe da su pomogli više od 100 trudnica i obitelji diljem Hrvatske, a u to su uložili više od milijun kuna.
Iskustvo pružanja pomoći osiguravanjem smještaja ženi koja je htjela pobaciti u Caritasovoj kući na Savici ima Bosiljka Bačura iz udruge »Djetešce na sunašce«. Kaže da je pomogla više od 5 tisuća žena i obitelji da prihvate i rode svoje dijete. »Prošle smo godine za darovanje ženama i obiteljima izdvojili oko 40 tisuća kuna, a ove godine mnogo manje jer su donacije smanjene. Najveće su stavke za kupnju pelena i plaćanje režijskih troškova. Ne samo materijalnom pomoću, nego i konkretnim savjetom ističemo da je dijete najveće bogatstvo i da ga uvijek treba prihvatiti«, rekla je Bačura.