CRKVA KOJA JE DALA NASLOVNIKA ŽUPE Crkva sv. Mateja u Mundanijama

Na otoku Rabu (31)

Snimio: Z. Galić | Crkva sv. Mateja u Mundanijama

U središtu plodnoga Mundanijskoga polja nalazi se kapela sv. Mateja. Smještena je na platou uz glavnu prometnicu koja spaja mjesta na obali barbatskoga kanala: Barbat, Banjol, Kampor i Rab s Mundanijama, Supetarskom Dragom i Loparom. Župa je posvećena sv. Mateju, a župna je crkva sv. Ilije.

Kapela sv. Mateja jednostavna je jednobrodna crkva, temeljito obnovljena, što je zapisano na spomenploči u njezinoj unutrašnjosti: »Obnovljena g. 1988. zalaganjem župnika Igora Sazu koji tragično preminu 8. travnja 1993.« Klasicističko pročelje s četiri lezene kao ukras pročelja podržavaju prazni timpanon (trokutasti zabat) koji završava dvostrukom preslicom s dva zvona. Na četvrtastu lađu nastavlja se suženo i sniženo peterostrano svetište, iza kojega je prigrađena sakristija sa stražnjim ulazom. Na ograđenom platou iza kapele postavljen je kameni križ. U unutrašnjosti sv. Mateja svetište je odijeljeno od lađe trijumfalnim zidom, na kojemu je s jedne strane ugrađeno svetohranište, a s druge postavljena slika Milosrdnoga Isusa. Iza oltarnoga stola na začelnom zidu nalazi se slika sv. Mateja s prikazom pisanja Evanđelja. U bočnim plitkim nišama u prednjem dijelu crkve postavljeni su kameni kipovi Kraljice Mira iz Međugorja s jedne i sv. Mateja s druge strane kapele. Na zidovima se nalaze slike križnoga puta, a u sredini crkve jednostavne klupe.

U gradu Rabu je g. 1234. napisan protustatut, prvi na istočnom Jadranu (Vinodolski zakon je od 6. siječnja 1288.), a njegova konačna inačica dovršena je između g. 1325. i 1327. Komunalni statut iz 16. st. donosi odredbe zapovjednih blagdana: sv. Kristofora, sv. Ivana Krstitelja, sv. Marije Magdalene, sv. Lovre i sv. Leonarda iz Porto Mauricija. U župi se slavi blagdan sv. Mateja apostola i evanđelista 21. rujna.