ŽUPNA CRKVA U SLUŽBI MIROŠEVEČKOGA GROBLJA Crkva 21. stoljeća

Na obroncima Medvednice (55)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva BDM Kraljice mira u Granešinskim Novakima

Crkva Blažene Djevice Marije Kraljice mira nalazi se uz miroševečko groblje na sjevernoj uzvisini obronka Medvednice. Crkva služi i kao grobljanska poput crkve Krista Kralja na Mirogoju. Nadbiskup Josip Bozanić osnovao je župu za to zagrebačko područje 21. srpnja 2001., a kako nije bilo crkve ili bogoslužnoga prostora, kupljeno je zemljište. Na njemu je 22. lipnja 2002. položen kamen temeljac za crkvu i pastoralno središte prema zamisli arhitekta Aleksandra Bašića. Sredstva za gradnju osigurao je Nadbiskupski duhovni stol, a unutarnje uređenje i opremanje inventarom donirali su župljani i dobrotvori. Kardinal Bozanić posvetio je 15. rujna 2004. novoizgrađenu crkvu na misi u kojoj je zahvalio svima koji su pridonijeli izgradnji, a posebno župniku Darku Pužinu i župnoj zajednici. U mramorni oltar ugrađene su moći bl. Alojzija Stepinca, a na začelni zid svetišta postavljen je brončani kip zaštitnice župe Blažene Djevice Marije s malim Isusom, rad ak. kip. Josipa Poljana. U svetištu se uz oltar nalaze tabernakul s brončanim vratašcima (rad ak. kip. M. Ivekovića), mramorni ambon i krstionica, 13 stolica i vitraj iznad Marijina kipa u obliku njenoga monograma. Vitraje koji se nalaze na bočnim stranama crkve i u maloj pokrajnjoj kapelici Božjega groba izradio je ak. umjetnik Ivica Šiško. Na zidovima su slike križnoga puta, rad slikara Charlesa Billicha.

Jednobrodna crkva ima nepravilan oblik središnjega tlocrta, s pročelnim zvonikom od 28,60 m, predvorjem, prostorom za pjevalište i sakristijom. Visina bogoslužne dvorane u najvišoj je točki 13,80 m, a u najnižoj 7 m.

Mise su nedjeljom i blagdanima u 9 i 11, a radnim danima u 19 sati. Župni blagdan je 22. kolovoza. Do crkve vozi autobus iz Dubrave, linija br. 230, a do groblja Miroševec linija br. 206.