CRKVA SV. NIKOLE U DONJOJ ZELINI (II) Kao galerija kipova i slika

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Nikole u Donjoj Zelini - II

Župna crkva sv. Nikole u Donjoj Zelini ima oblik latinskoga križa čije dijelove čine krakovi s kapelama križnih stropova, glavna lađa ravnoga stropa, u stražnjem dijelu odijeljeno prostrano svetište sniženoga stropa i visoki masivni zvonik ispred pročelja kroz koji se ulazi u crkvu. S južne strane dograđena je sakristija u razini svetišta.

Zidne slike

Glavni kićeni oltar sa svetohraništem i središnjom nišom u kojoj je kip sv. Nikole nalazi se u dnu apside. Bočno do središnjega kipa postavljeni su kipovi Srca Isusova i Marijina. Strop svetišta ispunjen je ucrtanim zvijezdama na plavom nebu, bočnim vitražnim prozorima i zidnim slikama s prikazima Isusova života. Na zidu koji odjeljuje svetište od lađe crkve postavljeno je veliko raspelo, zidna slika Krista i dva svetca mučenika te kipovi »Pieta« i bl. Alojzija Stepinca.

Na zidu koji odjeljuje svetište od lađe crkve postavljeno je veliko raspelo, zidna slika Krista i dva svetca mučenika te kipovi »Pieta« i bl. Alojzija Stepinca

Strop lađe upotpunjuju zidne slike s prikazima Isusova uzašašća, njegovim djelovanjem među gubavcima te medaljonima četiriju evanđelista. Inventar i propovjedaonicu izradio je krajem 19. st. mariborski majstor Zoratti. Na koru se nalaze orgulje s osam registara iz g. 1908. (Josip Brundel iz Maribora) koje su nedavno obnovljene. U bočnim kapelama postavljeni su kipovi, vitraji i stropne slike. Lijeva je posvećena Gospi Lurdskoj s kipom i stilizacijom špilje te zidnim slikama iz Marijina života.

Oltar Antuna pustinjaka

Za vitraje s likovima bl. Alojzija Stepinca i sv. Male Terezije zaslužan je župnik Hinko Goričanec, a za vitraj sv. Obitelji darovatelj iz Amerike. U desnoj kapeli nalazi se oltar sv. Antuna pustinjaka s kipom i kipovima dvaju svetaca te stropnim slikama sa scenama iz njegova života i djelovanja. U crkvi su još slike križnoga puta, sv. Leopolda, bl. Ivana Merza, Majke Božje Bistričke i bl. Marije Propetoga Isusa Petković.

Mise su nedjeljom u 8 i 11, a radnim danima u 17 sati.