DJEČJA KONCERTNA PREDSTAVA O SPAŠAVANJU BOŽIĆA Bez razmaženih želja

Božić kod Zimogroznih
Petra Radin: »Božić kod Zimogroznih«; režija: Petra Radin; skladatelj: Dubravko Palanović; igraju: Jan Kerekeš, Hana Hegedušić, Dražen Bratulić, Tia Mikić/Lora Simikić. Mala dvorana Vatroslava Lisinskoga, Zagrebačka filharmonija, Zagreb, premijera 11. prosinca.

Zima i Grozni likovi su koji nikako ne vole pretjerane ukrase, lampice, kičaste štandove, kobasice i germknedle… S druge strane, otac i kći ne znaju kako voditi obiteljski život otkako su ostali bez majke, a u božićno vrijeme zajedništva to im postaje posebno teško. Zato djevojčica Marija piše pismo nepoznatomu prijatelju i zaziva Božić kakav su nekada slavili, kada je majka bila s njom. Igrom okolnosti pismo završava kod kradljivca pisama – Groznoga i tada počinje ledeni zaplet. Zima, koja prikuplja poštanske marke i od njih pravi umjetničko djelo – zid neispunjenih želja – posljednje otvara Marijino pismo i odljepljuje posljednju markicu. Nakon što su pročitali pismo i shvatili da djevojčica nema razmaženu želju, nego želi samo da tata priredi pohanu piletinu kao što je to radila njezina majka i da ukrase bor kao nekada, prisjete se vlastitoga djetinjstva i raznježe. Odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića…

U koncertnoj predstavi »Božić kod Zimogroznih« pokazuje se da je Božić u vlastitom srcu, ali i u ljudskim odnosima, zajedništvu i sitnicama. Božić znači ljubav i dobrotu, mir i radost. Mjuzikl je priča o spašavanju Božića, o izlazu iz zemlje otuđenosti i povratku starih vrijednosti, o promjeni srca, o malim gestama koje mijenjaju svijet. Predstavu prati originalna glazba, kao i aranžmani tradicionalnih hrvatskih pjesama u izvedbi Zagrebačke filharmonije pod vodstvom maestra Dinka Appelta, budući da se djeci želi omogućiti poseban glazbeni doživljaj kako bi mogla izgraditi svoj glazbeni ukus.