DNEVNI BORAVAK ZA STARIJE I OSAMLJENE U ĐAKOVU Redovnice pružaju »dan kao kod kuće«

Foto: Shutterstock
S. Natalija Fadiga, voditeljica Dnevnoga boravka za starije i osamljene osobe u Đakovu

Na inicijativu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu osnovana je 2010. godine Udruga za psihosocijalne potrebe »Amadea«, a cilj joj je ponajprije skrbiti se za starije i osamljene osobe, kojih je sve više. Udruga je započela s programom dnevnoga boravka za starije i osamljene osobe u prostoru Centra »Amadea« koji je samostan dao na uporabu bez najma. Dnevni boravak radi od ponedjeljka do petka od 7 do 16 sati. Broj korisnika kreće se svakodnevno oko 15, a povremeno ih bude i 20.

U boravku se organizira dan kao kod kuće tako da se svatko može osjećati ugodno i dobrodošao, pristup je individualan. Dnevni boravak konkretno uključuje prijevoz korisnika, druženje uz osvježenje, razgovor, kreativne radionice po izboru, društvene igre, glazbeni četvrtak uz pjesmu, ples, zabavu, športska natjecanja, šetnju u prirodi i rad u ekovrtu, domaćinsku radionicu, roštiljanje, izlete u prirodu, hodočašća… Svakodnevno se moli zajednički krunica, misa se slavi svakoga prvoga petka uz mogućnost ispovijedi, organizira se posjet groblju, muzejima i kulturnim događanjima u gradu. Osim toga spominju se važni datumi: Dan starih, Dan obitelji, Dan bolesnika i slično, organiziraju se proslave rođendana, imendana, surađuje se sa srednjim i osnovnim školama te se mlade educira za volontiranje u zajednici.

Dnevni je boravak za korisnike mjesto opuštanja, okupljanja, radosti i veselja, zadovoljenja životnih potreba, i duhovnih i fizičkih i emocionalnih i psiholoških. Znaju reći da je to njihov drugi dom pa zato vole uređivati cvijeće, zajedno beru lavandu, aroniju, prave sokove, džemove, slatkiše, sve kao kod kuće. Osim toga, uče jedni druge podnositi u ljubavi i razumjeti druge u teškoćama, moliti na nakane onih koji se preporuče itd.

Udruga pomaže izvaninstitucionalno, a korisnici su sretni jer su cijeli dan aktivni i kući dođu prespavati u svom krevetu. Tako se održava mentalna sposobnost dulje i sprječava se socijalna isključenost jer ih se uključuje u sva događanja. Osim toga mogu ostati dulje u svom vlastitom domu jer se teško odlučuju za Dom starih. U Dnevnom boravku su stalni volonteri koji pomažu starijima u šetnji, čitaju, pjevaju s njima i pomažu gdje treba, ali i uče od njih. Fizioterapeutkinja pak s njima vježba.

U Dnevnom boravku mnogo se toga dogodilo i događa. Održano je nekoliko susreta sa srodnim grupama starijih, s hendikepiranima, slijepima, s grupama školske djece u raznim prigodama, s pjevačima, organizirane su izložbe te edukacijski seminar i radionice o ekovrtu slagalici i tromjesečni projekt pod nazivom »Vrt nade za stare i mlade« u kojem sudjeluju stariji, djeca i mladi zajedno.