DOKUMENTARAC »DJEČJE PRIHVATILIŠTE SISAK« Tragična sudbina djece

Film Dječje prihvatilište Sisak
»Dječje prihvatilište Sisak«; dokumentarni film; redateljica: Nada Prkačin; sudjeluju: Igor Vukić, Vlatka Vukelić, Vladimir Šumanović

U zagrebačkom Cinestaru u Branimir centru održana je pretpremijera dokumentarnoga filma »Dječje prihvatilište Sisak« redateljice i scenaristice Nade Prkačin, u produkciji Laudato televizije, a premijera je bila u Sisku.

To je pedesetominutni filmski zapis strukturiran poput reportaže o vrlo tužnim događajima u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o tragičnoj sudbini kozaračke djece dopremljene u Sisak u kolovozu 1942. godine i smještene u Dječje prihvatilište, koje je radilo do siječnja 1943. godine. O tome u filmu najviše govore istraživači i povjesničari Igor Vukić, Vlatka Vukelić i Vladimir Šumanović. Osim statičnih kadrova koji njih prikazuju, dane su snimke na kojima se vide dokumenti kojima potkrepljuju izrečeno te nekoliko arhivskih snimaka i fotografija.

Film govori o nekoliko tisuća djece, od posve male do one od desetak godina, od kojih su brojna bila pothranjena i bolesna od zaraznih bolesti pa je smrtnost bila velika. U filmu se navodi da je umrlo i više osoba koje su se skrbile o bolesnoj djeci, i djelatnici u prihvatilištu i članovi obitelji koje su ih udomile. O sjećanju na djecu koja su bila u njihovim domovima svjedočilo je petero ljudi.

U filmu se navodi da je u spašavanju djece doprinos dala i Diana Budisavljević te su prikazane njezine fotografije, kao i park nazvan po njoj u Sisku. Prikazano je da je važnu ulogu u udomljavanju djece imao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Nazočnima na projekciji obratili su se sisački biskup Vlado Košić, producentica Ksenija Abramović i autorica Nada Prkačin, a pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice »Sveti Juraj«.