DOKUMENTARNI FILM »BOJNIK« Prvi dragovoljci izvan MUP-a

»Bojnik«
»Bojnik« (Major); dokumentarni film; redatelj: Kristijan Milić; sudjeluju: Siniša Ratković i trojica njegovih suboraca

Kratki dokumentarni film (traje samo 28 minuta) u hrvatsko-austrijskoj koprodukciji, »Bojnik«, prikazan je premijerno na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnoga filma »ZagrebDox«. Redatelj je Kristijan Milić, koji je poznat po svojim dvama igranim dugometražnim filmovima »Živi i mrtvi« i »Broj 55«, također s tematikom iz Domovinskoga rata. Dobru ambijentalnu glazbu skladao je Andrija Milić.

To je sagledavanje početka Domovinskoga rata iz motrišta prve skupine dragovoljaca koji su djelovali izvan okvira MUP-a. Upravo takvo njihovo djelovanje izazvalo je niz kontroverznih situacija i tada, ali i nakon rata.

Film »Bojnik« temelji se na knjizi »Pod okriljem magle« Siniše Ratkovića i dobar je poticaj da se knjigu pročita i podrobnije upozna s tom važnom problematikom. Siniša Ratković bio je zapovjednik Prve samostalne satnije Podsused, pa su u filmu dani intervjui, vrlo statičnom kamerom, s njim i trojicom njegovih suboraca, uz nekoliko fotografija iz ratnoga doba. To je sagledavanje početka Domovinskoga rata iz motrišta prve skupine dragovoljaca koji su djelovali izvan okvira MUP-a. Upravo takvo njihovo djelovanje izazvalo je niz kontroverznih situacija i tada, ali i nakon rata. Ratković i nekoliko njegovih suboraca bili su nazočni na premijeri i potom još podrobnije objasnili nekoliko događaja.

Na istoj projekciji prikazan je također premijerno vrlo dobar 45-minutni dokumentarni hrvatski film »Maratonci«, redateljice i suscenaristice Biljane Čakić. Jako dobro snimljen i montiran, prikazuje posljedice koje su imala trojica sudionika Domovinskoga rata, različitih nacionalnosti. Ta trojica ratnih veterana nadvladali su PTSP trčanjem i podrškom obitelji i liječnika, te sa svojom ekipom zajedno trče najdužu utrku u Europi, 227 kilometara, od Vukovara do Srebrenice. Oni su također bili nazočni na projekciji te su iznijeli još svojih iskustava.