MALEN KORAK IZMEĐU VJEŠTE ILUZIJE I STVARNOSTI I srednjoškolac i superjunak

Spider-Man: Daleko od kuće
»Spider-Man: Daleko od kuće« (Spider-Man: Far from Home); ZF pustolovina; redatelj: Jon Watts; glume: Tom Holland, Jack Gyllenhaal, Zendaya

Nova filmska superjunačka atrakcija jest izvrsno produciran film »Spider-Man: Daleko od kuće«, koji će pružiti dobru zabavu mladima, ali i odraslima, tijekom ne baš dobra ljetnoga kinoprograma. Premda se zasniva na poznatim likovima iz Marvelovih stripova te je nastavak Marvelova filmskoga svemira i franšize, odabir popularnih glumaca i njihovo odlično utjelovljenje likova koje tumače, uz spektakularne vizualne posebne efekte i dobru glazbu, čini vrijednost filma. Posebno je dobar Tom Holland u ulozi naslovnoga lika, Spider-Mana, i poglavito šesnaestogodišnjega Petera Parkera. Usto je i tema zanimljiva, kao i događaji u koje je upao Peter Parker, newyorški srednjoškolac. On želi biti poput ostalih vršnjaka i uživati u školskoj ekskurziji u Europi, na njoj se zbližiti s razrednom kolegicom MJ (Zendaya), a ulogu i dužnosti Spider-Mana odgoditi. Međutim, kako to često biva, planovi se izjalove.

»Spider-Man: Daleko od kuće« izravno se nastavlja na film »Osvetnici: Završnica« i odaje počast preminulim Osvetnicima, te djelomice na prethodni iz franšize »Spider-Man: Povratak kući«, istoga redatelja. Jon Watts vodi vrlo pregledno radnju i linearni tijek događaja. No gledatelji, zajedno s Peterom Parkerom koji mora preuzeti odgovornost za ugroženi svijet i kao Spider-Man spašavati ga od novoga negativca i njegovih destruktivnih postupaka, trebaju shvatiti koliko je malen korak između vješte iluzije i stvarnosti, i tko je i zašto negativan lik, te tko se krije iza Quentina Becka / Mysterija (Gyllenhaal).

Radnja se zbiva u Veneciji, Pragu, Berlinu i Londonu pa gledatelji s američkim srednjoškolcima vide znamenitosti tih europskih metropola, ali i njihova razaranja koja su učinili Elementalci iz usporednih dimenzija.