DOBAR OBITELJSKI FILM, DRAMA »OČINSTVO« Ustrajan u odgoju

Očinstvo
»Očinstvo« (Fatherhood); drama; redatelj: Paul Weitz; glume: Kevin Hart, Melody Hurd, Anthony Carrigan.

Američki dobar obiteljski film, drama »Očinstvo«, pojavio se na Netflixovoj platformi i u njegovoj distribuciji. Temelji se na istinitu događaju, iskustvu Matthewa Logelina koje je opisao u knjizi »Two Kisses for Maddy: A Memoir of Loss and Love« (Dva poljupca za Maddy: Sjećanje na gubitak i ljubav), objavljene 2011. godine. Njegova je supruga Liz iznenada umrla dva dana nakon što je rodila kćer Maddy. Odgoj kćeri preuzeo je otac.

Filmova slične tematike ima još, poput »Odjednom tata« i »Tri muškarca i beba«, a redatelj i scenarist Paul Weitz već je snimao uspješne filmove o djeci, primjerice »Sve o jednom dječaku«.

»Očinstvo« je također topao, dirljiv, suosjećajan film, vrlo uvjerljivo odglumljen, čime je izbjegnuta patetika. Likovi su dobro profilirani i međuljudski su odnosi jasno dani. Bez obzira na to koje emocije prevladavaju, uvijek se težilo dobroti, plemenitosti i humoru koji se katkad pojavljuje.

Lik oca Matta (Hart) vrlo je dinamičan, angažiran i ustrajan u odgoju kćeri Maddy (Hurd), kao i u njihovu zajedništvu i povjerenju. Naime, vrlo su utjecajni likovi bakâ i djeda koji žele unuku kod sebe. Ujedno pomažu Mattu u donošenju odluka i sagledavanju odrastanja kćeri u okruženju škole i pravila, te očevih prijatelja. Matt je nježan otac koji joj uvijek daje dva poljupca, od njega i njezine mame.

Matt ima jako dobroga šefa na poslu, punoga razumijevanja te tri odlična prijatelja. Zanimljivo je da ga šef šalje na službeni put u Hrvatsku, a prijatelj Oscar (Carrigan) ima ženu Hrvaticu!