DUGO SKRIVANI PODATCI POSTALI JAVNA SABLAZAN Azbest u dječjem puderu

Ove je godine završen sudski postupak kojim je naloženo da se isplati odšteta od 4,7 milijardi dolara za 22 žene koje boluju od raka jajnika. Krajem je godine vrijednost dionica tvrtke J&J smanjena za 10 posto.

Ova je godina vrlo loša za imidž i budžet multinacionalne kompanije »Johnson & Johnson« (J&J). Ta je tvrtka, sa sjedištem u New Jerseyju, jedan od najvećih proizvođača medicinske opreme, lijekova i kozmetike. No ove je godine kulminirala afera s azbestom u dječjem puderu »Baby Powder«, koji je dugo bio »ikona« kozmetičkih proizvoda. Zbog kancerogenoga minerala puder je postao tema toksikoloških rasprava, povezan je s pojavama tumorskih oboljenja te je proglašen glavnim »krivcem« na sudskim ročištima. Više od 12 tisuća tužba podneseno je protiv tvrtke J&J s tvrdnjom da je uporaba dječjega pudera izazvala bolest u ljudi. Ove je godine završen sudski postupak kojim je naloženo da se isplati odšteta od 4,7 milijardi dolara za 22 žene koje boluju od raka jajnika. Krajem je godine vrijednost dionica tvrtke J&J smanjena za 10 posto. 

»Sveta krava« kozmetike

Još dva slučaja, u kojima se traži milijunska odšteta, završila su ove godine u korist ljudi oboljelih od mezotelioma, raka pluća koji je karakteristična posljedica izloženosti azbestu. Tako je »Baby Powder«, simbol nježnosti, higijene i sigurnosti, »sveta krava« kako su ga zvali djelatnici tvrtke J&J, postao kontroverzan prašak onečišćen azbestom. Silikatni mineral, koji se rabio u automobilskoj industriji, za proizvodnju izolacijskih i građevinskih materijala, krovova i u brodogradilištima, nalazi se, eto, i u puderu namijenjenu za njegu dječje kože. Azbest, naravno, nije namjerno dodavan u puder, nego se pojavljuje kao onečišćenje talka ili milovke, redovitoga sastojka pudera. Problem je u tome što su neka nalazišta talka onečišćena malim količinama azbesta pa oba minerala završe u procesu proizvodnje pudera. 

Noviji znanstveni podatci pokazuju da nije samo azbest problematičan, nego i mineral talk može sudjelovati u razvoju tumorskih oboljenja. Međunarodna je agencija za istraživanje raka (IARC) 2010. godine svrstala talk u skupinu vjerojatnih uzročnika raka, a azbest se već odavna nalazi na zloglasnoj listi kancerogenih tvari.
»Ne plašite majke!«

U dokumentima, koji su postali javno dostupni tijekom sudskih procesa, postalo je razvidno da su odgovorni u kompaniji J&J znali za azbestna onečišćenja »Baby Powdera«, ali su to godinama prikrivali. Početkom 70-ih godina prošloga stoljeća mineralozi Langer i Pooley istraživali su nalazišta mekanoga minerala talka i otkrili da onečišćenje azbestom iznosi i više od 2 posto. Budući da su obojica bili konzultanti tvrtke J&J, upozorili su odgovorne i najavili objavu nalaza. Međutim, vlasnici tvrtke nazvali su ih »lašcima« i prigovorili im da »ne plaše nepotrebno majke«. Kasnije je državna Agencija za hranu i lijekove (FDA) angažirala svoga znanstvenika da preispita nalaze Langera i Pooleyja. Tada je potvrđeno da više od 50 posto kozmetičkih proizvoda (maskare, balzami za usne i puderi za lice) sadrže azbest. No predstavnici tvrtke J&J zatražili su od službenika FDA da ne objavljuju rezultate kako »takve neprovjerene informacije ne bi stvarale nepotrebnu uzbunu«. Takav pritisak industrije bio je uspješan: povjerenik FDA izjavio je da će nalaze objaviti samo preko njega mrtva. 

Zakon o slobodi informiranja

Sve te informacije postale su dostupne odvjetnicima i medijima na temelju američkoga Zakona o slobodi informiranja. U transkriptima su otkriveni mnogi drugi mehanizmi manipulacija, prijetnja znanstvenicima, liječnicima i stručnjacima u mjerodavnim agencijama te opstrukcije sudskih procesa. Umjesto da se drže pravila »nulte tolerancije« na sadržaj azbesta u kozmetici, koji su potpisali zajedno s ostalim tvrtkama, predstavnici su tvrtke J&J nastavili rabiti talk kontaminiran azbestom. Dječji je puder sredstvo koje se svakodnevno rabi te su njegovu djelovanju često izloženi i mame i djeca. Kumulativan, dugoročan efekt intoksikacije niskim dozama, nakon nekoliko desetljeća, postaje danas vidljiv i mjerljiv. 

I talk je sumnjiv

Najzad, noviji znanstveni podatci pokazuju da nije samo azbest problematičan, nego i mineral talk može sudjelovati u razvoju tumorskih oboljenja. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je 2010. godine svrstala talk u skupinu vjerojatnih uzročnika raka, a azbest se već odavna nalazi na zloglasnoj listi kancerogenih tvari. Kozmetička industrija velikim dijelom uvozi talk iz Kine, a za tvrtku J&J posebno su važna nalazišta u južnoj pokrajini Guangxi. Budući da je talk osnovni sastojak ne samo dječjih pudera, nego i mnogih drugih kozmetičkih proizvoda, boja, papira i plastike, treba provjeriti kvalitetu talka na samom izvoru. Dok se ne objave zaključni nalazi, trebalo bi razmisliti o zamjenama za talk, poput škrobnih tvari ili jednostavno sode bikarbone.