DVA POSEBNA PRIJATELJA Tijelo i um

Ljepota različitosti
»Ljepota različitosti« (Presque/Beautiful Minds); drama; redatelji: Bernard Campan i Alexandre Jollien; glume: Bernard Campan, Alexandre Jollien

Francusko-švicarski film »Ljepota različitosti« izrazito je humana drama s mnogo inteligentnoga humora. Ona posebno dirljivo i poticajno govori o odnosu spram ljudi s tjelesnim problemima, a koji su mentalno zdravi, čak iznenađujuće pametni, mudri, duhoviti i samostalni, zdrava uma. Krilatica filma i stajalište koje zauzimaju jest »Čovjek se ne rađa, čovjek se postaje«, jer upućuju na čovječnost, humanost, ljudske vrijednosti.

Suredatelji i suscenaristi Bernard Campan i Alexandre Jollien ujedno su glavni glumci. Francuz Bernard Campan glumi Louisa Carettija, sredovječnoga neženju koji radi kao pogrebnik u Lausannei, na obali Ženevskoga jezera. Švicarac Alexandre Jollien tumači Igora Parata, te je unio mnogo svojih autobiografskih karakteristika. On je rođen s cerebralnom paralizom koja mu je uzrokovala tjelesne probleme, ali ima bistar um i veliku želju za učenjem. Završio je fakultet, filozofiju, voli književnost te mu je to omogućilo da nadvlada tjelesna ograničenja. Radi kao dostavljač organskoga povrća, a najveći su mu prijatelji filozofi, poput Sokrata, Nietzschea i Spinoze, koje često citira. Veoma je susretljiv i drag prema ljudima.

Igrom slučaja Louis i Igor se upoznaju te postupno sprijatelje, posebice tijekom vožnje do juga Francuske. U razgovoru izmjenjuju mišljenja i Igorova lucidnost sve oduševljava. Tako dolaze do spoznaje da su gotovo isti (što je francuski naziv filma Presque), ili imaju lijepe umove, što pak odgovara engleskomu nazivu, ili se ističe njihova ljepota različitosti, koju ističe hrvatski prijevod naslova.