FILM »IZ NIŠTAVILA« Zlo ksenofobije

Iz ništavila
Iz ništavila
»Iz ništavila« (Aus dem Nichts/In the Fade); kriminalistička drama; redatelj: Fatih Akin; glume: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar

Pobjednik Vukovarskoga filmskoga festivala, njemački kandidat za Oscara, te dobitnik Zlatnoga globusa za najbolji strani film jest njemačko-francuska kriminalistička drama »Iz ništavila« uglednoga njemačkoga redatelja i scenarista Fatiha Akina, turskoga podrijetla. Film je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu u Cannesu, gdje je Diane Kruger dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Uistinu, ona savršeno, dojmljivo i uvjerljivo glumi glavni lik Katju, koja u bîti nosi cijeli film.

U filmu je Katja Njemica udana za Turčina Nurija (Acar) i imaju petogodišnjega sina Rocca. Iako je iza njih teško životno razdoblje, obiteljski život i ljubav donijeli su im mir i sreću. No jednoga dana eksplodirala je naprava kućne izrade ispred Nurijeva ureda te ubila njega i sina.

Scenarij je nastao prema istinitim događajima, kada je neonacistička organizacija od 2000. do 2007. godine ubijala u Njemačkoj ljude koji nisu Nijemci, kao najgori oblik ksenofobije. Ali, nažalost, pravno i policijski nisu odgovarajuće procesuirani ni kažnjeni.

U filmu je Katja Njemica udana za Turčina Nurija (Acar) i imaju petogodišnjega sina Rocca. Iako je iza njih teško životno razdoblje, obiteljski život i ljubav donijeli su im mir i sreću. No jednoga dana eksplodirala je naprava kućne izrade ispred Nurijeva ureda te ubila njega i sina. Katja nakon šoka i obuzeta tugovanjem traži pravdu, ali i osjeća da je treba uzeti u svoje ruke. Ima li izlaza iz takve situacije i je li osveta rješenje? Pomoć joj pruža Nurijev najbolji prijatelj, odvjetnik Danilo (Moschitto).

Film je strukturiran u tri dijela: »Obitelj«, »Pravda«, kada se pretvara u sudsku dramu, i »More«, kada se radnja seli u Grčku i donosi vrhunac tragedije. Sve je to, uz vještu režiju, dobru fotografiju i uvjerljivu glumu potkrijepljeno odličnom atmosferičnom glazbom poznatoga glazbenika Josha Hommea. Film je iznimno dojmljiv, trilerski napet, ali i važan u razumijevanju zla ksenofobije i želje za pravdom te shvaćanju potrebnoga dugoga vremena tugovanja, koje može donijeti različite ishode.