DVOSTRUKI KRITERIJI Pandemija, cenzura i ožiljci

Lancet

Nedavno je zagrebački Općinski građanski sud odredio portalu H-alter privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladih. Zbog toga se medijska i politička elita podigla na noge. Predsjednik Vlade, ministrica kulture, čelnici Hrvatskoga novinarskoga društva i drugi javni djelatnici zgroženi su sudskom odlukom, za koju smatraju da je nasrtaj na slobodu govora.

Sablazan političke korektnosti

Međutim, isti akteri, koji su zabrinuti zbog uvođenja privremene cenzure, već gotovo dvije godine ne vide, ignoriraju ili čak odobravaju zabrane, otkazivanja ili isključenja iz javnoga prostora onih koji se kritički odnose prema javnozdravstvenim politikama i mjerama nametnutim zbog pandemije koronavirusa. (Namjernom) šutnjom sablažnjeni akteri promatraju pojavu samoprozvanih institucija koje kontroliraju istinu, sprječavaju pristup društvenim mrežama, obilježavaju neistomišljenike pogrdnim etiketama… Akademske slobode i znanstvene potrage za činjenicama proglašavaju se herezama ako otkrića ili procjene nisu politički korektne.

Profesor protiv »fact-checkera« i ombudsmanice

Školski je primjer oduzimanja prava na znanstvenu radoznalost sukob Matka Marušića, profesora imunologije, i portala »Faktograf.hr«, mrežne stranice za provjeravanje činjenica. Profesor Marušić u ljeto prošle godine javno je zastupao stajalište prema kojem je koronavirus »pobjegao« iz kineskoga laboratorija u Wuhanu. Tada je to bila zabranjena tema pa su vlasnici istine profesora Marušića proglasili teoretičarom zavjere, njegovim je tekstovima ograničena vidljivost, a intervjui s Hrvatske radiotelevizije uklonjeni su iz dostupne arhive.

Njegova je žalba pučkoj pravobraniteljici odbijena, čime je institucija ombudsmana javno odustala od radnja koje sprječavaju diskriminaciju. Divlji brak političkih stranaka, medija i državnih tijela podržao je kulturu otkazivanja (engl. »cancel culture«) i nastavio eliminaciju suprotnih mišljenja iz javnosti.

Bez obzira na to tko je u pravu u pandemijskim sukobima, ostaje bojazan da je gušenje društvenoga dijaloga postalo ružno iskustvo i metoda koja se može primijeniti u dolazećim vremenima.

No samo nekoliko mjeseci nakon »progona« u poznatom medicinskom časopisu »Lancet« objavljen je dopis 16 vrhunskih znanstvenika kojim se zahtijeva otvorena rasprava o podrijetlu koronavirusa: »Znanost mora uključiti alternativne hipoteze, suprotstavljene argumente, provjeru, opovrgljivost i kontroverze. Bez toga prijeti rizik stvaranja dogma« (Lancet, 17. rujna 2021.). Iako elitni status »Lanceta« nije garancija konačne istine, objava komentara u kojem se eksplicitno navodi da »nema dokaza za prirodno podrijetlo virusa SARS-CoV-2, a laboratorijska je nesreća vjerojatna« dokazuje da je profesor Marušić bio u pravu. Sada profesor Marušić traži ispriku od pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter i povlačenje kaznene politike portala »Faktograf.hr«.

Otkazi za profesora i liječnicu

Drugi primjer pandemijske »inkvizicije« u Hrvatskoj jest nedavno ponovljeni zahtjev Hrvatske liječničke komore upućen predsjedniku Vlade da razriješi profesora Gordana Lauca s mjesta člana Znanstvenoga savjeta te pokretanje disciplinskoga postupka protiv liječnice Lidije Gajski. Jedina je njihova krivnja to što imaju stajališta koja, prema mišljenju Komore, »nanose štetu interesima javnoga zdravlja i borbi protiv pandemije«. S obzirom na optužbe bez znanstvenih referenca, teško je odrediti je li posrijedi ukor ili linč.

Pandemija je tako postala još jedna društvena dogma za koju je poželjno da se tumači unutar zadanih stručnih i političkih okvira. U toj se privatiziranoj zbirci već nalazi tema homoseksualnosti, prava rasnih manjina, položaj žene u znanosti, pobačaj, otvoreno tržište, moderna umjetnost, građanski odgoj…

Bez obzira na to tko je u pravu u prikazanim pandemijskim sukobima, ostaje bojazan da je gušenje društvenoga dijaloga postalo ružno iskustvo i metoda koja se može primijeniti u dolazećim vremenima. Stephane Bancel, direktor proizvođača cjepiva »Moderna«, smatra da će pandemija koronavirusa završiti za godinu dana i »pretvoriti se u običnu gripu«, no ostat će ožiljci uvedenoga jednoumlja, koje je polariziralo i podijelilo društvo.