JE LI JEDNADŽBA GLOBALNOGA ZAGRIJAVANJA VEĆ RIJEŠENA? Tko je vlasnik klime?

Foto: Profimedia

Već se godinama svaka ljetna oluja proglašava »neviđenom«, svaka poplava »nadrealnom« i svaki požar »stravičnim«. Medijskom se zazivanju apokalipse često pridružuje vojska mizantropa, koja čovjeka proglašava »štetočinom« i »virusom koji je zarazio Zemlju«. Ugljični dioksid, plin koji izdiše čovjek, izazvao je klimatske promjene, a bez maska za sekvestraciju toga otrova prijeti nam klimatski armagedon.

Monolog o klimi

Na službenim je razinama jednadžba globalnoga zagrijavanja već riješena: povećana produkcija ugljičnoga dioksida podiže temperaturu planeta Zemlje, a za povećanu emisiju stakleničkoga plina odgovoran je – čovjek. U tom monologu, zaraženu konačnom istinom i fatalizmom, svako dodatno pitanje ili sumnja smatra se gubitkom dragocjenoga vremena. Srećom, u znanstvenoj zajednici postoje prigovori nametnutomu narativu o klimatskoj krizi, postoje stručnjaci koji smatraju da klima nije privatno, nego zajedničko dobro.

Pseudoznanost o klimi

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziku John Clauser pridružio se organizaciji »Koalicija CO2« koja se zauzima za argumentiranu raspravu o važnosti ugljičnoga dioksida za zdravlje okoliša i povezanosti toga plina s klimatskim promjenama. On upozorava da je »znanost o klimi metastazirala u medijsku pseudoznanost masivnih šokova«. Zatim zaključuje: »Radi se o opasnoj korupciji znanosti koja prijeti svjetskoj ekonomiji i dobrobiti milijarda ljudi.« Te teške optužbe nobelovca nisu konačni znanstveni dokaz, ali su relevantno upozorenje da su u javnom diskursu o klimatskim promjenama posrijedi manipulacije, mitovi i laži.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziku John Clauser upozorava da je »znanost o klimi metastazirala u medijsku pseudoznanost masivnih šokova« te zaključuje da se radi o »opasnoj korupciji znanosti koja prijeti svjetskoj ekonomiji i dobrobiti milijarda ljudi«

Pseudoznanost o klimatskim promjenama, smatra nobelovac Clauser, promiču marketinški stručnjaci zainteresiranih kompanija, političari, novinari, vladine agencije i zeleni aktivisti.

Nije isključeno da »Koalicija CO2« i stajališta njezinih članova mogu biti simpatični industriji fosilnih goriva, no isto tako nije isključeno da klimatski alarmizam odgovara zelenoj industriji, proizvođačima litijskih baterija, solarnih ćelija… Osim izravnih financijskih interesa, s jedne i druge strane, Clauser upozorava da histerija oko ugljičnoga dioksida ima ideološki karakter. Pokliči o ljudskoj krivici za klimatski nered dio su »plana političkih elita u namjeri da se smanji broj stanovnika Zemlje«.

Greta Thunberg i(li) John Clauser

Zanimljivo je da većina medija ignorira ulazak nobelovca Clausera u klimatsku arenu ili ga pak proglašavaju nekompetentnim za rasprave o fizici i kemiji klime. Pozivanje na argument nekompetencije standardni je oblik gušenja dijaloga – dovoljno je nekoga proglasiti laikom u području i isključiti ga iz rasprave. Argumenti i činjenice tada nisu važni, nego je važan samo profil govornika – njegov status, čin ili h-indeks. Pristupanje proslavljenoga nobelovca Clausera klimatskim skepticima, naravno, nije dokaz da su oni u pravu, ali je to svakako događaj koji nije razumno ni pošteno ignorirati. Ako u javnim raspravama o klimatskoj krizi sudjeluje Greta Thunberg, trebalo bi za istim stolom biti mjesta i za jednoga nobelovca.

Hrvatski eksperti za klimu

Kada bi, na primjer, u raspravama o klimi u znanstvenoj zajednici ili u čitavu društvu sudjelovali isključivo eksperti za klimu, za ugljični dioksid, lovci na oluje ili oni koji objavljuju radove u časopisima poput »Climatic Change« ili »Climate Dynamics«, u Hrvatskoj bi na tribinama ostala samo njih dvojica ili trojica. U svakom slučaju, s nadolaskom sljedeće prirodne pojave, koju mediji fanatično najavljuju narančastom i crvenom bojom, dovoljno je zatvoriti prozore, potražiti hlad ili siguran zaklon.

Nakon iskustva s pandemijskim informacijskim kaosom sada je lakše prepoznati i shvatiti strukturu, dinamiku i doseg priča, teorija, interesa i podvala o ugljičnom dioksidu, o krivnji čovjeka i o vremenskoj prognozi…