FENOMEN RUŽE PERKOVIĆ Ni na 102. rođendan zlatomisnikova majka nije ispuštala krunicu iz ruke

Zajedno sa svojim sinom fra Antom Perkovićem koji je u nedjelju 23. svibnja u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu slavio svoj zlatni jubilej – 50 godina svećeništva majka, baka i prabaka – Ruža Perković proslavila je svoj 102. rođendan. Svečanu svijeću kao simbol ljubavi koja dogorijeva svijetleći i grijući, uz cvijeće darivala su joj tom prigodom njeizna djeca.

Zajedničko slavlje majke i sina

Zajedno sa svojim sinom fra Antom Perkovićem koji je u nedjelju 23. svibnja u franjevačkoj crkvi Presvetoga Trojstva u Slavonskom Brodu slavio svoj zlatni jubilej, 50 godina svećeništva, majka, baka i prabaka Ruža Perković proslavila je svoj 102. rođendan. Svečanu svijeću kao simbol ljubavi koja dogorijeva svijetleći i grijući, uz cvijeće darivala su joj tom prigodom njezina djeca.

Početak rata zaprijetio je glađu okupljenoj velikoj obitelj u selu te su kao mlada obitelj sa svojim prvim djetetom krenuli u Slavoniju, gdje im je rođeno ostalih šestero djece.

Unatoč poodmaklim godinama još je bistra uma, velikoga duha te se u detalje sjeća nekih važnijih događaja u životu i molitvom bdije nad svojih 17 unuka i 15 praunuka. Osmijeh na njezinu licu jasno govori da unatoč težini života koji prolazi provodeći svoje dane u Domu za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu, život i u tim godina s Gospodinom ima smisla, ima radosti. »Sve je to velika milost, dar Božji«, ističe ta vesela starica, koja iz svojih ruku ne ispušta krunicu. Koliko li je samo Zdravomarija izmolila na njezinim zrncima, zna samo Bog, a naslućuju to i članovi žive krunice, koju je upravo ona osnovala u svojoj župi sv. Nikole Tavelića u brodskom naselju Jelas. Molili su još tada s njom mnogi župljani i za duhovna zvanja te ne čudi da je upravo iz njezine župe niklo više duhovnih zvanja, odškolovano mnogo djece, dvojica živućih svećenika u Africi i brojna kumstva na tom siromašnom kontinentu. Bog joj je dao milost da i u svojoj obitelji uz sina fra Antu ima i kćer Blaženku koja je redovnica Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu.

Recept za dug i sretan život

Proslava 102. rođendana i zlatne mise svoga sina baš u franjevačkoj crkvi Presvetoga Trojstva za nju kao dugogodišnju članicu Franjevačkoga svjetovnoga reda, kako ističe, bio je poseban događaj. Rođena je 22. svibnja 1919. u zabiokovskom selu Biorinama u Dalmaciji. Udala se u svom selu za supruga Marka (104) i kršćanski brak sklopila 1940. godine. Početak rata zaprijetio je glađu okupljenoj velikoj obitelj u selu te su kao mlada obitelj sa svojim prvim djetetom krenuli u Slavoniju, gdje im je rođeno ostalih šestero djece. Vesela starica otkrila je i recept za dug i sretan život: redovita molitva, vjera u Božju providnost, Gospin zagovor i puno, puno rada.