FILM »BIJELI, BIJELI DAN« KAO PORUKA ISLANDSKE SVJETLOSTI U potrazi za istinom

Bijeli, bijeli dan
»Bijeli, bijeli dan« (Hvitur, hvitur dagur/A White, White Day); drama; redatelj: Hlynur Palmason; uloge: Ingvar Eggert Sigurdsson, Ida Mekkin Hlynsdottir

U glavnom programu dugometražnih filmova na Motovunskom filmskom festivalu bilo je dvadeset filmova, od kojih trinaest u konkurenciji, a nagrade su samo dvije: Propeler glavnoga žirija i nagrada FIPRESCI-ja, Međunarodne udruge filmskih kritičara. Pobjednik i dobitnik Propelera dojmljiva je islandska drama »Bijeli, bijeli dan«. FIPRESCI-jev žiri nagradio je vrlo dobru makedonsku crnu komediju »Bog postoji, njeno ime je Petrunija«, redateljice Teone Strugar Mitevske, u hrvatskoj koprodukciji. Filmovi će biti prikazani potkraj kolovoza na reviji s Motovunskoga festivala.

Film »Bijeli, bijeli dan« potvrda je izvrsnosti islandske kinematografije. To je drugi uradak redatelja i scenarista Hlynura Palmasona, čiji je prvijenac »Zimska braća« prikazan na Zagrebačkom filmskom festivalu. Njegov novi film nosi odličan glumac Ingvar Sigurdsson, koji je za glavni lik duboko emocionalno ranjenoga policajca Ingimundura nakon suprugine smrti nagrađen za najboljega glumca na festivalima u Francuskoj i Rumunjskoj. Sigurdsson je bio gost u Motovunu.

Tugu Ingimundur skriva ispod maske tvrdoga ogorčenoga čovjeka, kojega muči sumnja da je bio prevaren muž. U želji da otkrije istinu, povlači vrlo smione poteze pa psihološka drama s pomnom karakterizacijom likova dobiva elemente trilera. To je film o želji za domom, obitelju, ljubavlju i bezuvjetnom ljubavlju koju Ingimundur pokazuje prema unuci Salki (Hlynsdottir), ali i o tome koliko je teško sve to ostvariti.

Island je zemlja dugih svijetlih dana te s mnogo snijega i bjeline. Postoji njihova izreka koja je nadahnula scenarij: Kada je sve bijelo i više nema razlike između zemlje i neba, mrtvi mogu razgovarati s nama živima. Upravo u tome glavni lik pronalazi oprost i smiraj…