ŽELJA STRICA ZA SAVRŠENIM BOŽIĆEM Neobičan i originalan film u hrvatskoj kinematografiji

Stric
»Stric«; triler / crna komedija; redatelji: Andrija Mardešić i David Kapac; glume: Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica

Na Pulskom filmskom festivalu Zlatnu arenu za scenarij dobio je film »Stric«, njegovi scenaristi i redatelji Andrija Mardešić i David Kapac, kojima je to dugometražni prvijenac. Ovjenčan je još jednom Zlatnom arenom, za kostimografiju koja je pripala Ani Savić Gecan. U Karlovim Varima, gdje je pak imao svjetsku premijeru, dobio je posebno priznanje.

To je posve neobičan i originalan film u hrvatskoj kinematografiji u mnogočemu, a najviše u scenariju, koji ipak nije bez mana. No to nije film za svakoga, nego za odrasle, zrele gledatelje zbog dosta nepriličnih scena i rječnika. Mješavina je psihološkoga trilera, drame, crne komedije i groteske. Pun je bizarnih i apsurdnih scena i dijaloga te ništa nije onako kako se na prvi pogled čini. Snimljen je iz neobičnih, ali zanimljivih rakursa, te često ima nejasne planove kadrova i zrcaljenje.

Gluma je najbolji dio filma. Motivacija lika strica nije jasna; može biti duboko ranjena osoba, a može biti patološki nasilnik. Film je dinamičan, napet i gledatelj shvati ubrzo što je cilj obitelji koju čine otac, majka i sin te zašto prihvaćaju nenormalnu situaciju. Ali u filmu se ne daje uzrok zašto je ta situacija nastala, što je velika mana.

Zbog scenografije i kostimografije djeluje da se radnja zbiva osamdesetih, ali mobitel to dovodi u pitanje. Ponavlja se scena dolaska strica za Božić, no ubrzo biva jasno da nije riječ o blagdanu, nego njegovoj želji za savršenim Božićem. Ali koliko god obitelj bila nesavršena, sve će učiniti da ostane cjelovita…