FILM »FUNAN« – LJEPOTA SUPROTNA DOGAĐAJIMA KOJE FILM PRIKAZUJE U potrazi za djetetom

Funan
»Funan« (Funan); animirani film; redatelj: Denis Do; glasovi: Bérénice Bejo, Louis Garrel

Na ovogodišnjem Animafestu ponovno se dogodilo da stručni žiri i gledatelji pobjednikom proglašavaju iste filmove. Veliku nagradu u Velikom natjecanju kratkometražnoga filma dobio je poljski film »Kisele kiše« Tomeka Popakula, koji je dobio i nagradu publike. Ona je za pobjednika u Velikom natjecanju dugometražnoga filma izglasala francusko-belgijsko-luksemburško-kambodžanski film »Funan« Denisa Doa, koji je dobio i posebno priznanje žirija. A Veliku nagradu žirija u toj kategoriji osvojio je mađarski kriminalistički film »Ruben Brandt, kolekcionar« redatelja Milorada Krstića, koji će doći u kina i koji je posve u skladu s ovogodišnjom temom Animafesta: Animirani filmovi i likovne umjetnosti. Svi su ti animirani filmovi za odrasle.

Nekoliko dugometražnih filmova imalo je motiv ili temu društveno-političku situaciju u pojedinim zemljama, temeljenu na stvarnim događajima. Jedan od njih je drama »Funan«, koja je osvojila i Veliku nagradu za najbolji film lani na festivalu u francuskom Annecyju. To je dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Denisa Doa kinesko-kambodžanskoga podrijetla, rođenoga u Francuskoj 1985. godine. Vizualno je očaravajući film, likovno vrlo poetski iznijansiran u oslikavanju prirode i stiliziranih likova, čiju psihološku karakterizaciju i međuljudske odnose veoma pomno izgrađuje. Ta je ljepota suprotna događajima koje film prikazuje.

Riječ je o Kambodži od 1975. godine kad su došli Crveni Kmeri, preuzeli vlast, ljude poslali u radne logore i počinili velik genocid. Scenarij je nadahnut iskustvom redateljeve majke. Ona se potom, kao mnogi, odselila u drugu državu. Okosnica je filma odvojenost četverogodišnjega dječaka od roditelja nakon dolaska Angkara te njihova potraga za sinom u kojoj se ističe majka, kao i snaga koju daje želja za životom.