FILM KOJI SU PREPOZNALA I DJECA Ostati zajedno

Oskar i Lilli: gdje nas nitko ne poznaje
»Oskar i Lilli: gdje nas nitko ne poznaje« (Ein bisschen bleiben wir noch); drama; redatelj: Arash T. Riahi; glume: Leopold Pallua, Rosa Zant, Ines Miro

Međunarodni filmski festival za djecu »KinoKino« održan je preko interneta istodobno sa Zagrebačkim filmskim festivalom. Imao je šest dugometražnih igranih filmova u natjecateljskom programu. Dječji žiri i publika proglasili su najboljim i nagradili isti film – austrijsku dramu »Oskar i Lilli: gdje nas nitko ne poznaje«. Stručni žiri odraslih pobjednikom je proglasio australski film »S kao sreća«.

Djeca su pri ocjenjivanju pokazala veliku zrelost te su istaknula da im se svidjela realnost filma s dubokom porukom, osjetila su empatiju prema likovima koji su prognanici te su uočila dobru glumu i ulogu glazbe u filmu. Tako je uistinu izvrstan film »Oskar i Lilli: gdje nas nitko ne poznaje« postao dvostruki pobjednik s dvjema nagradama.

Film se temelji na romanu »Oskar i Lilli« Monike Helfer objavljenu 1994. godine, a riječ je o sestri i bratu koji su s majkom došli iz Čečenije, gdje im se otac ostao boriti za slobodu. Redatelj Arash T. Riahi je Iranac koji se s deset godina doselio u Austriju i zna što znači biti stranac pa je filmu pristupio vrlo pažljivo i osjećajno, pronašao veoma lijep stiliziran vizualni stil s fluidnom i prelamajućom slikom, s puno pojedinosti koje uveseljavaju i pokazuju maštovitost i domišljatost djece, koja pak ponajprije izražavaju veliku međusobnu ljubav i podršku.

Oskar (Pallua) i Lilli (Zant) veoma su samostalni i snalažljivi u nastojanju da ponovno budu s mamom i trajno ostanu zajedno. Svjesni su promjena na koje su morali pristati, kao što je i prilagodba vlastitih imena. Privremeno su smješteni u udomiteljskim obiteljima koje se dobro brinu o njima, ali ipak teže ponovno se ujediniti. Vrlo je simpatičan i važan lik bake Erike u obitelji u kojoj je Oskar, a Lilly upoznaje Betty koja ima svojih problema…