FILM »SAV NOVAC SVIJETA« Zarobljenost moću novca

»Sav novac svijeta« (All the Money in the World); biografska, kriminalistička drama; redatelj: Ridley Scott; glume: Christopher Plummer, Michelle Williams, Charlie Plummer

Dobar film redatelja Ridleyja Scotta »Sav novac svijeta« našao se u utrci za Oscara za sporednu mušku ulogu glumca Christophera Plummera, a u istoj je kategoriji nominiran i za BAFTA-u, iako je riječ o najvažnijem muškom liku, stvorenom prema stvarnom nekadašnjem najbogatijem čovjeku na svijetu Johnu Paulu Gettyju (1892. – 1976.). Imao je i nominacije za Zlatni globus, uz one za najboljega redatelja i za najbolju žensku ulogu, Michelle Williams u ulozi snahe Gail Harris. Scenarij je nastao prema knjizi Johna Pearsona u kojoj je opisana otmica bogataševa unuka Johna Paula Gettyja III. u Rimu 1973. godine.

Zanimljivo je da je uvjerljiv i dojmljiv Christopher Plummer u svojoj ulozi zamijenio Kevina Spaceyja koji je optužen za zlostavljanje žena, pa su te scene ponovno snimljene. To je bio redateljev prilog akciji protiv svih zlouporaba žena.

Film je produkcijski raskošan i vizualno vrlo lijep jer odlično dočarava scenografijom, kostimografijom te prirodnim krajobrazima i umjetničkom arhitekturom tadašnje doba, posebice Rim i južnu Italiju te britanski posjed, kao i socijalne razlike. Umetnutim sekvencama prošlosti objašnjava obiteljske probleme dinastije Getty, odnose, utjecaj medija i nastanak toga velikoga financijskoga carstva. Dobro je prikazana i moć novca i zarobljenost njome staroga Gettyja, koji je dugo odbijao platiti otmičarima ne želeći se odvojiti od novca, ali i sva njegova nastojanja da izbjegne poreze i ulaže u zaklade i umjetnine. S druge strane, Gaila je slobodna od pohlepe za novcem, te se kao majka vrlo odlučno i predano brine o djeci i uspijeva nadmudriti otmičare. U tom dijelu filma ima i nekoliko teških prizora.