FILMSKA DRAMA »JADNICI« Opasno područje

Jadnici
»Jadnici« (Les miserables); drama; redatelj: Ladj Ly; glume: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga

Oskarovsku nominaciju za međunarodni film imala je i vrlo dobra francuska socijalna drama »Jadnici« malijsko-francuskoga redatelja Ladja Lyja. Osvojila je niz nagrada, među kojima nagradu žirija u Cannesu, španjolskoga Goyu, tri francuska Lumierea, a ima čak jedanaest nominacija za najvažniji francusku nagradu Cesar. Proglašen je i europskim otkrićem godine. Premijerno je u Hrvatskoj otvorio novoosnovan filmski festival u Rabu, a sada je u kinima.

Naslov filma »Jadnici« nije slučajan, niti to što se radnja zbiva u pariškoj prigradskoj četvrti Montfermeil. Referira se na istoimeni roman Victora Hugoa koji se djelomično zbiva u toj siromašnoj četvrti, a riječima iz romana znakovito završava film.

Ladj Ly je malijskoga podrijetla i odrastao je u toj četvrti koja se danas pretvorila u siromašno i opasno područje nastanjeno imigrantima iz dijelova Afrike i arapskoga područja, a time i različitih rasa, kultura i religija. Ima ondje i malo bijelaca, predvođenih beskrupuloznim gradonačelnikom. Međusobne napade i posebice agresivno, izazivačko ponašanje tinejdžera tročlana policijska patrola pokušava riješiti, ali ne posve mirno. Jedino što ih sve ujedinjuje kao stanovnike Francuske jest nogomet i pobjeda reprezentacije. Radnja se vrti oko dječaka Isse koji je ukrao lavića iz cirkusa, pogrješke policajca i straha da je dron sve snimio.

Ladj Ly prvo je snimao kratke videouratke o događajima u Montfermeilu, zatim kratak igrani film »Jadnici«, pa istoimeni dugometražni prvijenac za koji je i suscenarist. No najbolji je kao redatelj jer je uspio zanimljivo i pregledno razigrati zbivanja te dati prilično jasnu karakterizaciju nekoliko glavnih likova, ocrtavajući ih i poslovno i privatno.