ŽIVOT DALEKO OD ZAPADA Dokazi odrastanja

Wallay
»Wallay« (»Wallay«); drama; redatelj: Berni Goldblat; glume: Makan Nathan Diarra, Mounira Kankolé, Joséphine Kaboré

I ove je godine u zagrebačkom kinu »Europa« održan izbor mlade publike za najbolji europski film za djecu. Organizator je Europska filmska akademija (EFA), a dječji žiriji bili su u 37 zemalja te istodobno, u nedjelju 6. svibnja, gledali tri filma finalista i glasovali za najboljega. U hrvatskom dječjem žiriju bilo je petnaestak osnovnoškolaca od 12 do 14 godina. Njihov je odabir talijansko-švicarski igrani film »La fuga: Girl in flight«. Prikazan je i finski dokumentarac »Hobbyhorse revolution«. A konačnu pobjedu i titulu najboljega europskoga filma za djecu odnio je francuski igrani film »Wallay«. Svi su filmovi dostupni na internetskoj platformi EFA-<https://cinesquare.net/#/efa> uz hrvatske podnaslove.

Svaki je film donio određene specifičnosti dječjega odrastanja i okoline u kojoj žive ili iz koje potječu, vrlo su poučni. Primjereni su i odraslima, posebice roditeljima.

Nedostaju mu blagodati

U filmu »Wallay« riječ je o 13-godišnjem dječaku Adyju (Diarra) koji živi s otcem u Francuskoj te je posve naviknut na suvremeni europski život. Otac je podrijetlom iz afričke zemlje Burkine Faso, kamo šalje sina tijekom ljeta kod strica Amadoua, vrlo strogoga čovjeka koji želi tradicijske običaje nametnuti Adyju. No Ady se ne snalazi, nedostaju mu blagodati zapadne kulture. Postupno se prilagođuje zahvaljujući baki i djevojčici Yéli (Kankolé) s kojom se zbližava, a mladić Jean mu je kao stariji brat.

Vrlo je zanimljiv prikaz međuljudskih odnosa u kojima žene imaju važan utjecaj i pomoć u otvaranju srca i duše. Lijepe su fotografije koje vjerno dočaravaju tu daleku zemlju. Iskrenost i obmana u vrlo važnom trenutku postat će prijeloman događaj u Adyjevu životu i dokaz kako se na različite načine može ući u odgovoran svijet odraslih, biti hrabar, zreo i upoznati svoje korijene.