DVIJE STRANE ZIDA Lažni raj i stvarni pakao

Zona interesa
»Zona interesa« (The Zone of Interest); drama; redatelj: Johnatan Glazer; glume: Sanda Hüller, Christian Friedel

Uz Međunarodni dan sjećanja na holokaust, 27. siječnja, prikazuju se filmovi o toj važnoj temi da se to zlo ne zaboravi i da se ne ponovi. U kinima su »Golubica: Čudesna priča« i »Delegacija«, a dolaze »Jedan život« i »Zona interesa«. Od 23. do 28. siječnja održava se 17. festival tolerancije s filmovima i s tom tematikom.

Britansko-američko-poljski film »Zona interesa« još je od premijere u Cannesu, gdje je dobio četiri nagrade, privukao veliku pozornost, a u nas je premijerno prikazan na Human Rights Film Festivalu. Ta drama distancirano i hladno donosi jezovit, istinit događaj, prema knjizi Martina Amisa iz 2014. godine, o najvećem zlu Drugoga svjetskoga rata – holokaustu. To čini na posve neobičan način, poput banalnosti zla, ali filmski precizno i pomno promišljeno, uz dobru glumu i posebice dobar i važan zvuk, za koji je dobila nagradu Europske filmske akademije, te uz glazbu.

Prikazana su dva posve nespojiva svijeta, lažni raj i stvarni pakao, koja dijeli samo zid, bez trunke suosjećanja i svijesti ljudi iz ugodnoga svijeta spram umirućih u holokaustu, u Auschwitzu. Stvarni zapovjednik toga logora Rudolf Höss i supruga Hedwig s petero djece stvaraju idiličan dom i vrt uz sâm logor. Posebice je za to zainteresirana Hedwig koja se ne želi preseliti kada joj muž dobije premještaj.

Film ne prikazuje zatvorenike u holokaustu, ali od tamo stalno dopiru zastrašujući, jezivi zvuci i povici, a tek potkraj i unutrašnjost današnjega memorijalnoga muzeja. I fotografijom, posebice tamnom višeminutnom slikom na početku i kraju filma, naznačuje taj nespojiv suživot.