UZ FILM ELMIRA JUKIĆA »ŽABA« Kako se promijeniti?

Žaba
»Žaba« (Žaba/The Frog); drama; redatelj: Elmir Jukić; glume: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović

Na 65. Pulskom filmskom festivalu u natjecanju hrvatskih dugometražnih igranih filmova Veliku zlatnu arenu osvojio je premijerni film »Mali« vrsnoga redatelja Antonija Nuića, koji će tek doći u kina. Najviše Zlatnih arena, po pet, dobili su odlični filmovi koji su već bili na kinoprogramu, »Osmi povjerenik« Ivana Salaja i »Comic Sans« Nevija Marasovića, a oba su se najviše svidjela i publici. U kategoriji hrvatskih manjinskih koprodukcija dvije Zlatne arene dobio je bosanskohercegovački film »Žaba«, i to za najbolji film i Elmir Jukić za najbolju režiju. Taj je film najboljim u istoj kategoriji proglasio i žiri međunarodne federacije filmskih kritičara FEDEORA.

»Žaba« je lani na Sarajevskom filmskom festivalu dobila nagradu publike, a izvan konkurencije prikazana je na Zagrebačkom filmskom festivalu. Film je nastao kao prilagodba istoimene drame Dubravka Mihanovića, koja se dugo igrala u kazalištima i u Hrvatskoj i u BiH. Upravo su isti glumci iz sarajevskoga teatra svoje uloge izvrsno odigrali i na filmu. Osim uvjerljive glume posebno se ističe dobra kamera kojom je u čestim dugim kadrovima smanjeno komorno ozračje brijačnice, gdje se radnja zbiva.

Riječ je o ljudima nakon rata devedesetih koji pate od PTSP-a. Žele se promijeniti, ali nemaju ni snagu za to ni potporu društva. Vrlo su važni dijalozi koji otkrivaju psihološku profiliranost likova, njihove tragedije, patnje, pogrješke. Također je zanimljivo stajalište o povezivanju i poštivanju i muslimanskih i kršćanskih vrijednosti i običaja.

Kada se čini da dva brata i najbolji prijatelj ne mogu izići iz zatvorenoga začaranoga životnoga kruga, pojavljuje se mladi prodavač knjiga, koji spontano prijedlogom unosi nadu…