JELO SPAJA LJUDE »Stari hrast« i izazov migracija

Stari hrast
Stari hrast
»Stari hrast« (The Old Oak); drama; redatelj: Ken Loach; glume: Dave Turner, Ebla Mari

U povodu Dana ljudskih prava od ponedjeljka 4. do subote 9. prosinca održano je u Zagrebu 21. izdanje Human Rights Film Festivala, koje je donijelo bogat program igranih i dokumentarnih filmova posvećenih toj važnoj temi. Među njima bio je i najnoviji film uglednoga britanskoga redatelja Kena Loacha, drama »Stari hrast«, koja uskoro dolazi u kina.

Loach je poznat po socijalnom angažmanu i zalaganju za siromašne i obespravljene, čije teške životne situacije pretače u vrlo dobre filmove. Autor je i filmova »Oprostite, mimoišli smo se« i »Ja, Daniel Blake«. »Stari hrast« na festivalima je dobio najviše nagrada publike. Doista, s njegovim likovima i temama gledatelji se lako povežu jer svagdje ima društveno-ekonomskih problema. Loachov pristup dokumentaristički je, iskren, topao; on voli svoje likove i uvijek želi unijeti nadu i optimizam, tražeći konkretna rješenja.

Radnja se zbiva u malenom mjestu u okrugu Durham u Engleskoj. Ondje se u pubu »Stari hrast« okupljaju nezadovoljni stanovnici koji su zatvaranjem rudnika ostali bez posla. Vlasnik je TJ Ballantyne, koji, iako i sam ima problema, rado pomaže drugima i potiče na solidarnost. U mjesto počinju dolaziti izbjeglice iz Sirije, a mještani se bune. Među izbjeglicama pojavljuje se i djevojka Yara, koja voli fotografirati. Kada joj mještani razbiju fotoaparat, TJ joj pomaže i nastoji smiriti situaciju. Zajedno dolaze do zamisli da organiziraju besplatne objede na koje bi došli i izbjeglice i siromašni mještani. Jer u mjestu postoji izreka da tko jede zajedno, ostaje zajedno…

Vrlo je dobra scena u durhamskoj katedrali koju Yara želi pohoditi i fotografirati, pitajući se hoće li ikad više vidjeti hram u Palmiri.