UZ FILM »NOŽ U LEĐA« Zamršeni odnosi

Film »Nož u leđa«, detektivska kriminalistička drama s dobrom mjerom humora i zabave
»Nož u leđa« (Knives Out); drama; redatelj: Rian Johnson; glume: Christopher Plummer, Ana de Armas, Daniel Craig

Cijelo vrijeme, i dok je bio u kinima i potom na raznim platformama, američki film »Nož u leđa«, detektivska kriminalistička drama s dobrom mjerom humora i zabave, redatelja i scenarista Riana Johnsona, privukao je mnogobrojne gledatelje, a i struka ga je dobro vrjednovala.

Posveta slavnoj Agathi Christie

Imao je oskarovsku nominaciju za originalan scenarij, tri nominacije za »Zlatni globus«, ukupno 93 nominacije, te 45 nagrada. Tomu je mnogo pridonio izvrstan cijeli veliki glumački sastav, u kojem su najbolja i najpoznatija glumačka imena.

Najveća je odlika filma, ujedno i kvaliteta, upravo originalan, pomno osmišljen scenarij te dramaturgija koja vrlo pregledno i postupno vodi i otkriva radnju, unatoč mnogim obratima.

Ipak, najveća je odlika filma, ujedno i kvaliteta, upravo originalan, pomno osmišljen scenarij te dramaturgija koja vrlo pregledno i postupno vodi i otkriva radnju, unatoč mnogim obratima. U tome se ujedno ogleda i vrlo dobar redateljski pristup. Stilski podsjeća na klasične, pomalo staromodne kriminalističko-detektivske filmove, a tomu pridonosi takva scenografija i donekle kostimografija.

Film je posveta slavnoj Agathi Christie, njezinim romanima i likovima te njezinu stilu koji se očituje i u knjigama i ekranizacijama njezinih romana. Međutim, stvara uz to i poveznice s društvom 21. stoljeća, ponajprije u prikazu američkoga odnosa prema klasama i rasama ljudi.

Zamršeni obiteljski odnosi

U filmu »Nož u leđa« glavni lik je popularan i bogat pisac kriminalističkih romana Harlan Thrombey (Plummer). Na proslavu njegova 85. rođendana okupila se brojna obitelj, koja itekako računa na njegovo veliko nasljedstvo.

Osim njih je i njegova odana njegovateljica Marta (de Armas), doseljenica iz Južne Amerike, koju u životu vodi suosjećanje. Ujutro nakon proslave Thrombley je pronađen mrtav, a svi bi mogli imati motiv da ga ubiju. No netko je angažirao detektiva Benoita Blanca (Craig) da riješi zagonetno ubojstvo i zamršene obiteljske odnose, poput lika Herculea Poirota…