KADA KĆI ODGAJA OCA Kada tko dozrijeva?

»Buntovnica« (Scrapper); drama; redateljica: Charlotte Regan; glume: Lola Campbell, Alin Uzun, Harris Dickinson

U glavnom natjecateljskom programu na Motovunskom festivalu – Cinehillu bila je dobra britanska drama »Buntovnica«, koja je svjetsku premijeru imala na američkom Sundance festivalu, gdje je osvojila »Grand prix« žirija. Pobjednica je i Rapskoga filmskoga festivala kod nas te je prikazana u gradovima uz more i zagrebačkoj Laubi, a dolazi u neovisna kina.

Dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Charlotte Regan vrlo je dobro režiran film, snimljen u predgrađu Londona gdje se zbiva radnja, a glumci su uvjerljivi. To je posebno važno jer je glavni lik dvanaestogodišnja djevojčica Georgie koja u biti nosi cijeli film. Tema je vrijeme dozrijevanja i roditelja i djece, tko prije, a tko kasnije dozrijeva i kako se to odražava na njihovu svakidašnjicu. Iako je film za odrasle gledatelje, mogu ga gledati i mladi.

Georgie je živjela samo s mamom, a nakon njezine smrti živi sama u stanu pretvarajući se prema socijalnoj službi da je s njom ujak Winston Churchill! Druži se s najboljim prijateljem Alijem i zajedno imaju »posao« s biciklima. To joj sve uspijeva jer su ljetni praznici. Vrlo je zrela za svoje godine, pametna i snalažljiva. No jednoga dana dolazi Jason (glumac Harris Dickinson, poznat po filmu »Trokut tuge«) i kaže da joj je otac. Vrlo je mlad i nezreo, ali shvaća situaciju. Postupno joj je objasnio kako su on i njezina majka bili premladi da imaju dijete pa je on otišao. Georgie nakon prvotnoga odbijanja shvaća da joj treba netko i ne može biti sama. Njih dvoje, nakon dosta dirljivih i emocionalnih trenutaka, zajedno kreću na put dozrijevanja i odgovornosti…