CRTICE IZ DJETINJSTVA »Žarko, razmazit ćeš dite!«

Žarko, razmazit ćeš dite!
»Žarko, razmazit ćeš dite!« (Žarko, you will spoil the child!); hrvatski kratki animirani film; redatelji: Milivoj Popović, Veljko Popović; glasovi: Issa Kljaković Braić, Nenad Srdelić, Tisja Kljaković Braić

Uspjeh hrvatske kinematografije nastavlja se i potvrđuje na Animafestu Zagreb – Svjetskom festivalu animiranoga filma. Hrvatski kratkometražni film »Žarko, razmazit ćeš dite!« dvostruki je pobjednik. Publici se najviše svidio od svih stranih i domaćih kratkih filmova pa mu je dodijelila svoju nagradu »Mr. M«. Stručni žiri proglasio ga je najboljim hrvatskim filmom u programu Natjecanje hrvatskih filmova i dao mu je svoju nagradu. Autori su filma naši istaknuti splitski umjetnici, braća Milivoj i Veljko Popović, čiji su i dosadašnji uradci nagrađivani i u nas i u svijetu.

U dugometražnoj konkurenciji žiri je nagradio španjolsko-njemački film »Sultanin san«, a publika francusko-belgijski »Široko i Kraljevstvo vjetrova«.

Topla, dirljiva i duhovita obiteljska priča

Film »Žarko, razmazit ćeš dite!« nastao je na temelju autobiografskoga romana splitske akademske slikarice, karikaturistice i spisateljice Tisje Kljaković Braić (1979.). Ona je nježnim bojama i jednostavnim crtežima naslikala likove i scenografiju, koje su braća Popović animacijom oživjeli. Izložba tih simpatičnih slika i predložaka bila je otvorena u sklopu Animafesta.

Scenarij je nastao odabirom dijelova iz knjige, koja je niz lijepih uspomena odrasle Tisje na prvih deset godina života s djedom i bakom, koji su pak svojom ljubavlju i pažnjom najviše utjecali na nju. To je lijep i dobar sklop svega najzanimljivijega u skladnu cjelinu od 14 minuta. Ta topla, dirljiva i duhovita obiteljska priča malo se dotiče i društvenih utjecaja u osamdesetim godinama prošloga stoljeća.