POZIV NA UNUTARNJU LJEPOTU Lijepa i ružna djeca?

Klub ružne djece
»Klub ružne djece« (De club van lelijke kinderen / The Club of Ugly Children); obiteljski film; redatelj: Jonathan Elbers; glume: Sem Hulsmann, Faye Kimmijser

U sklopu Motovunskoga filmskoga festivala u Buzetu se održava Buzz@teen, festival filmova za djecu i mlade, o čijem pobjedniku odlučuje dječji žiri. Ove je godine održan od 22. do 25. srpnja te je donio šest kratkih filmova za najmlađe gledatelje i sedam dugometražnih filmova za tinejdžere iz čak četrnaest europskih kinematografija.

Četveročlani dječji žiri pobjednikom je proglasio nizozemski igrani film »Klub ružne djece«, a svidjeli su im se svi filmovi. Vodila ih je tematika i poruka filmova pa su odabrali onaj koji upućuje na istinsku ljepotu koja dolazi iz čovjekove nutrine.

Doista je taj film prepun poučnih poruka koje su korisne i za odrasle, tako da je najbolje da ga djeca i roditelji zajedno gledaju. U priči s distopijskim izgledom scenografije i elementima fantastike riječ je o predsjedniku koji traži podjelu na ružnu i lijepu djecu, a samo potonju želi zadržati. Ta se razdioba zbiva u školi. Svi odrasli, uključujući osoblje škole i djelatnike u medijima, njegovi su poslušnici. Sva djeca koja imaju naizgled manu, poput klempavih ušiju, crvene kose, krivih zuba… na prijevaru su odvedena na izlet s kojega se nisu trebala vratiti.

No dječak Paul shvaća prijevaru i uspijeva pobjeći te se skriva kod djevojčice Sare, pripadnice »lijepih«. Ona želi pomoći i suprotstaviti se podjeli, osnivajući »Klub ružne djece« na društvenim mrežama. Njihova opasna pustolovina počinje, a ono što je vrlo tužno i problematično jest odnos roditelja prema djeci. Paulov je otac televizijski voditelj koji podupire načelo da »reda mora biti!«, ali ne i sina…