TRGOVANJE TEK ROĐENOM DJECOM Bijeg u slobodu

Porok nade
»Porok nade« (Il vizio della speranza); drama; redatelj: Edoardo De Angelis; glume: Pina Turco, Massimiliano Rossi, Marina Confalone

Ovogodišnji 13. festival tolerancije – JFF Zagreb, koji je trajao od 7. do 12. travnja, otvorio je poljski igrani film »Vukodlak« redatelja Adriana Paneka, koji je bio gost te je govorio o legendi prema kojoj je snimljen. Na tragu je glavne teme svih izdanja – holokausta, ali je radnjom smješten u okrutno okruženje šume u kojoj su se našla djeca nakon izlaska iz koncentracijskoga logora. No ove je godine među 78 dobro odabranih filmova svih rodova i žanrova bilo najviše tema o ljudskim pravima i prihvaćanju različitosti.

Stoga je bio i vrlo dobar talijanski nagrađivani igrani film »Porok nade«, redatelja i scenarista Edoarda De Angelisa, koji tematizira veoma važan problem – trgovinu ljudima. Koliko je i aktualan, potvrđuje i nedavna Međunarodna konferencija o trgovini ljudima u Rimu te riječi pape Franje: »Trgovina ljudima zločin je protiv čovječanstva.« Usto, to je i tema ovogodišnje meditacije križnoga puta koja se na Veliki petak održava u rimskom Koloseju, a napisala ga je s. Eugenia Bonetti, koja pak pomaže žrtvama.

Radnja filma zbiva se na jugu Italije, u Castel Volturnu, predgrađu Napulja, gdje je i snimljen, i koji je jedno od najvećih mjesta bezvlašća s utjecajem mafije. Posebno je dirljiva i teška jer je riječ o trgovini tek rođenom djecom, začetom najčešće prostitucijom. Zanimljivo je da je riječ o skupini žena različitih rasa kojom upravlja također žena (Confalone). Jedini muškarci koji su prikazani, liječnik i ribar Carlo (Rossi), pozitivni su likovi. Redatelj vrlo suptilno i umjerena ritma prikazuje događaje, otkriva motive i ostvaruje jasnu dramaturšku cjelinu.

Glavni lik je djevojka Maria (Turco), koja nakon što je ostala trudna čini sve da pobjegne iz toga ropstva u slobodu te spašava i djevojčicu Virgil.