FILM O EGOIZMU FILMAŠA Dometi nadmetanja

Ego protiv ega
»Ego protiv ega« (Competencia Oficial); drama/komedija; redatelji: Mariano Cohn i Gastón Duprat; glume: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martínez

Argentinsko-španjolski film »Ego protiv ega« premijerno je prikazan na Venecijanskom festivalu. Privukao je pozornost zbog iznimno dobrih i poznatih glavnih glumaca Penélope Cruz, Antonija Banderasa i Oscara Martíneza i zbog izvrsna, inteligentna scenarija koji se pametno poigrava s raznim situacijama u svijetu kinematografije te metafilmski prikazuje najosjetljivije i najprestižnije značajke filmskih djelatnika. U tome često ide, uz mnogo komičnih scena, do krajnjih granica satire, ironije, pa i groteske. Pretjerivanje, nadmetanje i jak ego odlike su filmskih protagonista, pa tako i likova u filmu.

Redateljski dvojac ujedno je i scenaristički, a bave se motivima poput želje bogataša da ostavi jak trag za sobom financirajući skup film, angažiranja najboljega redatelja ili redateljice pa makar bili ekscentrični, najboljih glumca iako su suparnici, lažne skromnosti prema nagradama te iskorištavanja prilike da članove svoje obitelji ubace u svijet filma i glamura.

Zanimljivo je i poigravanje metodama rada s glumcima, u kojem ispituju krajnje domete njihovih ega i nadmetanja. Tu je i čest motiv ekranizacije nagrađivanih knjiga kao nade za uspjeh filma. Međutim, ovdje su likovi u suparništvu poput Kaina i Abela, pa to donosi u završnici mnoge obrate i pridonosi i tako vrlo dinamičnu i zabavnu filmu.

Riječ je o bogatašu Humbertu (José Luis Gómez), dvojici istaknutih glumaca (Banderas i Martínez) i osebujnoj redateljici (Cruz), koja će ih dovesti do krajnjih granica i glume i života…