HRVATSKI FILM O STEĆCIMA Vanjski i unutarnji tragovi

»Tragovi« (Traces); drama; redateljica: Dubravka Turić; glume: Marija Škaričić, Nikša Butijer

U nizu hrvatskih redateljskih debitantskih dugometražnih igranih filmova koji su se pojavili jest i odlična drama »Tragovi« Dubravke Turić, nastala u produkciji »Kinorame«. Film je prikazan na mnogim međunarodnim festivalima, hrvatsku je premijeru imao na Zagreb film festivalu, a sada je u kinima.

Dubravka Turić iskusna je i nagrađivana autorica kratkometražnih igranih filmova »Belladonna«, »Trešnje« i »Tina«. Svi su oni, kao i »Tragovi«, izrazito autorski filmovi koji se ponajviše očituju u vizualnom pristupu, bez puno riječi, istančane poetike i estetike. Karakteristike »Tragova« su vizualnost, atmosferičnost, kontrasti, simboli, znakovi, dobra fotografija, kompozicija kadra, zvuk. Dobrom montažom postignuta je i skladna dramaturgija i vrlo dobar ritam filma.

»Tragovi« donose priču o znanstvenici Ani (Škaričić) koja proučava kako davno uklesani simboli na kamenu i stećcima u zaleđu Biokova te mirila – »počivališta duše« na obroncima južnoga Velebita – antropološki utječu na čovjeka, njegov razvoj i običaje iz prošlosti i sadašnjosti, i o tome piše knjigu. Antropologija je rijetka tema u hrvatskim filmovima i zato zanimljivija i vrjednija. No ti se vanjski tragovi povezuje s unutarnjim Aninim tragovima koje ima u duši i na tijelu. Oni je zarobljavaju u nepomičnu stanju između prošlosti i sadašnjosti, ali će se prometnuti u putokaze prema budućnosti.

Dašak vedrine, humora i zdrave narodne mudrosti donosi lik Joze (Butijer), Anina prijatelja iz djetinjstva. Susreću se kada ona odlazi na selo obići kuću i pronaći svoju zemlju. Ostala je jedini potomak obitelji…