TALAČKA KRIZA U RAZREDU Roditeljstvo, školstvo i politika

Dopunska nastava
»Dopunska nastava«; hrvatski satirički triler; redatelj: Ivan-Goran Vitez; glume: Milivoj Beader, Željko Königsknecht, Anita Matić-Delić, Marko Cindrić

Treći dugometražni igrani film redatelja i scenarista Ivan-Gorana Viteza »Dopunska nastava« prikazan je kao treći premijerni hrvatski film na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a međunarodnu premijeru imao je na festivalu u Chicagu.

To je, u stilu dosadašnjih dvaju Vitezovih filmova, malo pomaknuta crna komedija, ali mnogo više satiričko-politički triler koji dobro korespondira s aktualnom političkom situacijom i štrajkom u školama u Hrvatskoj, premda je scenarij napisan mnogo ranije. Zato se mnogo toga da iščitati, posebice uloge gradonačelnika kao mjesnoga šerifa, manipulacije u vlastitu korist prije izbora, problematičan odnos medija i njihovih djelatnika, policije i specijalaca. Usto je prisutan stalan problem rastavljenih roditelja i njihovo druženje s djecom.

Stoga film ima puno narativnih rukavaca uz glavnu fabularnu liniju talačke krize u školi, te mnogo likova. Redatelj je uspio u karakterizaciji i vođenju složene radnje do sredine filma, ali poslije nije. U drugom, slabijem dijelu filma, nedostajalo je uvjerljivih scenarističkih i redateljskih rješenja kojima bi se raspleo vrlo zamršen višestruki zaplet.

Glumci su dobri, posebice Željko Königsknecht te djeca Frida Jakšić i Franko Pavičić. Film je tijekom snimanja obilježila smrt Ive Gregurevića u ključnoj ulozi domara škole, kojega je zamijenio Zlatko Burić. Na kraju filma je kadar s Gregurevićem.

Riječ je o rastavljenim roditeljima, otcu (Beader) koji želi biti s kćeri na njezin deveti rođendan iako to nije dan kada mu je to dopušteno. Zato uz dar uzima tortu i pušku i svojevoljno ulazi u razred. Situacija se nenamjerno pretvara u talačku krizu, a umjesto da se misli o spašavanju djece, političari traže kako da sve iskoriste u svoju korist.