FILM O MALIM BOKSAČIMA I OBITELJI Kako se riješiti ljutnje?

Fight Girl
»Fight Girl« (Veichtmeisje); drama; redatelj: Johan Timmers; glume: Aiko Beemsterboer, Noa Farinum, Bas Keizer

Nagrada mlade publike za najbolji europski film za mlade dodijeljena je i ove godine. Djeca od 12 do 14 godina okupila su se u dječjim žirijima u 55 gradova diljem Europe istoga dana te pogledala tri filma finalista. Zbrajanjem svih glasova pobijedio je nizozemsko-belgijski film »Fight Girl«.

Izbor od 2012. godine organizira Europska filmska akademija (EFA YAA), a Hrvatska je sudjelovala peti put. Hrvatski se dječji žiri ponovno okupio u zagrebačkom kinu »Europi«. Njima se najviše svidio norveško-švedski film »Los Bando«, vrlo simpatičan i duhovit film ceste, koji u lipnju dolazi u kina. Treći finalist bio je britansko-švedski film »Stari momci«, koji je već bio na kinoprogramu.

»Fight Girl« obiteljska je drama s dosta akcije i borilačkoga športa kickboxinga. U središtu je dvanaestogodišnja djevojčica Bo (Beemsterboer) koja se s bratom Danijem (Keizer) našla usred preseljenja zbog rastave roditelja. Ljutita zbog nastale situacije – roditelja koji ponajprije misle na sebe i stalno se svađaju te brata koji želi svirati gitaru i ima teži oblik šećerne bolesti – ne zna kako izići na kraj s time i kontrolirati svoje emocije. Pritom se osjeća i odgovornom za brata i želi svima pomoći. Izlaz pokušava naći nakon što je upoznala novu susjedu, djevojčicu Joy (Farinum) koja trenira kickboxing. Bo joj se pridružuje na treninzima i pokaže se vrlo talentiranom. U odnosu s trenericom i članovima ekipe te slijedom događaja uči najviše o sebi i životu, nemogućnosti da sve kontrolira i da odgovornost svih preuzme na sebe. Dobar je pokazatelj kako raspad obitelji najviše pogađa djecu, izazivajući nesretne situacije.

Film je vrlo predvidljiv, tipičan športski film o junacima boksačima i njihovim obiteljima, ali su djeca glumci veoma dobri i uvjerljivi.