FILM »OTAC« O DRAMI DEMENCIJE Raspršen pogled na stvarnost

Otac
»Otac« (The Father); drama; redatelj: Florian Zeller; glume: Anthony Hopkins, Olivia Colman

Britansko-francuski film »Otac« prvi je redateljski uradak francuskoga pisca Floriana Zellera, koji je ekranizirao vlastitu dramu »Le Père«, koju je napisao 2012. godine i koja je uspješno postavljena u kazalištu u Parizu. Uspio je vrlo vješto redateljski, zahvaljujući dobroj montaži i scenografiji, izbjeći u filmu teatarski pristup. Stvorio je vizualno, glumački i tematski snažan i veoma dojmljiv uradak.

Doista je izvrstan Hopkins koji utjelovljuje otca, a prvi je put iz perspektive dementnoga lika dan uvid u to kako on vidi i doživljava stvarnost.

Tema je vrlo važna i ozbiljna, demencija i kako se s njom nose i bolesnik i njegovi najbliži, pa je stoga film primjeren odraslim gledateljima.

Film ima čak šest oskarovskih nominacija: za najbolji film, Anthony Hopkins za najbolju glavnu mušku ulogu, Olivia Colman za najbolju sporednu žensku ulogu te za prilagođeni scenarij, montažu i scenografiju. Na upravo dodijeljenim nagradama engleske filmske akademije BAFTA Hopkins je nagrađen za najbolju glavnu ulogu, a film za najbolji scenarij.

Doista je izvrstan Hopkins koji utjelovljuje otca, a prvi je put iz perspektive dementnoga lika dan uvid u to kako on vidi i doživljava stvarnost, njegov raspršen i iskrivljen pogled u kojem se miješaju razdoblja u životu te percepcija ljudi oko sebe, uključujući i članove obitelji. Olivia Colman dojmljiva je u ulozi brižne kćeri Anne. Cijelo to ozračje upotpunjuje odlično odabrana glazba i dobra fotografija. Gledatelju ostaje da u nesigurnoj pojavnosti likova upozna svijest dementnoga čovjeka i suosjeća s njim.