KOMEDIJA »DANAS SAM OK« Prihvaćanje sa smijehom

»Danas sam OK« (Je vais mieux / I feel better); komedija/drama; redatelj: Jean-Pierre Ameris; glume: Eric Elmosnino, Alice Pol, Judith El Zein, Ary Abittan

Iako život donosi mnoge nepredviđene teške, loše i tragične situacije, na njih valja reagirati i prihvatiti ih sa smiješkom, nasmijati se koliko god se može na vlastiti račun, na svoj život. Tako je manje bolno i lakše se ponovno krene dalje. Time ne dopuštamo da nas zarobe teške misli i osjećaji. To pokazuju dva francuska filma, još dvije u nizu francuskih ovoljetnih komedija.

U humorističnoj drami »Danas sam OK« riječ je o pedesetogodišnjem arhitektu, obiteljskom čovjeku Laurentu (Elmosnino), koji ima jake bolove u leđima.

Film redatelja i scenarista Jean-Pierrea Amerisa, čija je komedija »Obitelj u najam« bila prikazana prije dvije godine, »Danas sam OK« nastao je na temelju romana »Je vais mieux« (Bolje sam), kako glasi i francuski izvornik filma, književnika Davida Foenkinosa (1974.). Taj francuski pisac, autor petnaestak romana, bio je gost u Zagrebu na otvaranju trećega Festivala svjetske književnosti 2015. godine, kad je predstavljen hrvatski prijevod njegova romana »Delikatnost«, koji je isto ekraniziran.

Oslobađanje od frustracija

U humorističnoj drami »Danas sam OK« riječ je o pedesetogodišnjem arhitektu, obiteljskom čovjeku Laurentu (Elmosnino), koji ima jake bolove u leđima. Ni jedan liječnik ni jedna pretraga nije otkrila uzrok bolova pa su zaključili da je vjerojatno psihički. Stoga je Laurent počeo »osluškivati« što mu leđa poručuju i oslobađati se potisnutih frustracija…

Druga komedija »Moj briljantni razvod«, čija se radnja zbiva u prelijepoj Nici, slobodna je prilagodba istoimenoga kazališnoga komada irske književnice Geraldine Aron (1951.) i ujedno režijski i scenaristički prvijenac glavne glumice Michele Laroque. Prema njemu je snimljen 2008. godine i istoimeni češki televizijski film. U francuskoj filmskoj inačici pokazano je koliko su prijateljstvo i podrška bližnjih važni.