Glas Koncila br. 21/2020.

INTERVJU: DR. O. TOMISLAV PERVAN
IVAN JAKLIN
SVETOPISAMSKI VODIČ O. NIKE BILIĆA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
UZ OBLJETNICU ROĐENJA
Hoće li i službeno sv. Ivan Pavao II. biti »veliki«?
ROĐENDAN BL. BULEŠIĆA
»Uzor kao čovjek, svećenik i blaženik«
BRDOVEC
Otkopani posmrtni ostatci najmanje 130 osoba
SPLIT PROSLAVIO SV. DUJMA
Jedino istina u ljubavi oslobađa
REPORTAŽA: MARKUŠEVEC I GRANEŠINA

Novi broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 24. svibnja – nakon pandemije koronavirusa – ponovno počinje izlaziti u tjednom ritmu, a u novom 21. broju naslovnica je posvećena višestrukom spomenu na 75. godišnjicu bleiburške tragedije koja je komemorirana u Zagrebu, Sarajevu i na Lojbaškom polju. „Nitko nema pravo zanemariti žrtve“, poruka je iz propovijedi vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koju je izrekao na misnom slavlju.

U komentaru mons. Ivan Miklenić piše o spomenu bleiburške tragedije hrvatskoga naroda, za koju kaže da se u samostalnoj Hrvatskoj javljaju glasovi osporavanja samoga spomena. „U pluralnom društvu svatko ima pravo biti i u zabludi i svoje zablude širiti na sva usta, ali ako bi kod javnih osoba ostala nedostižna elementarna ljudskost i sljepilo za istinu, onda se ne piše dobro, onda bi suživot mogao postati nemoguć, a društveni život trajno poprište sukoba“, napisao je urednik Miklenić.

Međugorski ispovjednik franjevac dr. Tomislav Pervan koji je prebolio Covid-19 svoje je iskustvo prepričao u intervjuu Glasu Koncila naslovljenom „Kristov put jedini vodi u puni život i smisao“. Uz osobno iskustvo, „Iznenadilo me kako je do izražaja došao jedan vidik ljudske naravi, nekršćanstva, kako se ljudi brzo okrenu protiv bolesnih i slabih, kao protiv gubavaca u srednjem vijeku. Oni koji su pošteđeni te boleštine, umjesto upiranja prstom i ogovaranja, trebali bi zahvaljivati Bogu što ih je mimoišla takva kušnja.“

Svetopisamski vodič kroz vazmeno vrijeme u prvom nastavku piše isusovac dr. Niko Bilić te među ostalim ističe da je uskrsnom večeri Uskrsli Krist na virus izdaje odgovorio pandemijom milosrđa. U rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi“ predstavlja se orguljaš i župni pastoralni vijećnik Ivan Jaklin iz župe sv. Nikole u Varaždinu.

Reportaža na duplerici Glasa Koncila donosi priču iz ranjenih župa u potresu te kako se svakodnevno i pastoralno živi u „epicentru potresa“ – u župama sv. Šimuna i Tadeja u Markuševcu te Rođenja Blažene Djevice Marije u Granešini.

Više je vijesti posvećeno postavljanju privremenog križa na sjeverni zvonik zagrebačke prvostolnice te izvještaju o oštećenju nadbiskupskoga dvora. Iz Splita stiže izvještaj o proslavi zaštitnika sv. Dujma, a u Svetvinčentu o stotoj obljetnici rođenja bl. Miroslava Bulešića. Na inozemnim stranicama , a objavljena je i poruka pape Franje za 54. svjetski dan sredstava društvene komunikacije pod naslovom „Život postaje priča“.