Glas Koncila br. 26/2020.

INTERVJU: DR. BOŽENA KRCE MIOČIĆ
SVEĆENIČKA REĐENJA
Prva pastoralna zadaća: osobno posvećenje
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
PRVI »HOD ZA ŽIVOT« U SISKU
Poruka svakoj majci: »Nisi sama«
ZRIN
Posvećena spomencrkva Našašća sv. Križa
VATIKAN – ITALIJA
Uskoro beatifikacija žrtve sotonističkoga obreda
ZAGREB
Svijest o zločinu – preduvjet neponavljanja
DR. JOSIP BURUŠIĆ
SVJETSKI DAN IZBJEGLICA
»Počnite voljeti domovinu koja vas prihvaća!«
SOŠICE – JAZOVKA
Još smo u vremenu prikrivanja zločina
REPORTAŽA IZ RAJIĆA

Živopisnom naslovnom fotografijom svečane procesije na šibenskoj rivi i početkom izvještaja o proslavi 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića nudi se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 26. u 2020. godini, s nadnevkom od nedjelje 28. lipnja. Središnje je slavlje u nedjelju 21. lipnja u Šibeniku predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Iz njegove je homilije Glas Koncila na naslovnici istaknuo sljedeće riječi: »Kanonizacija sv. Nikole Tavelića prije 50 godina bila je izvanredan događaj za cijeli hrvatski narod, kako u domovini tako i u dijaspori. Pedeset godina nakon toga svečanoga čina pitamo se gdje je danas sveti Nikola!? Gdje svijetli njegova svjetlost? Odgovor nije težak. On je i dalje prisutan u svom rodnom mjestu, Krešimirovu gradu. Tu je njegovo svetište. Tu se odvijaju razne aktivnosti i pobožnosti, ali ne samo tu.«

Objava zbirnih lista pravovaljanih kandidacijskih lista te zbirnih lista kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor bila je povod uredniku Glasa Koncila mons. Ivanu Mikleniću da se u komentaru osvrne na stanje političkih stranaka u Hrvatskoj u perspektivi općega dobra i prosperiteta Hrvatske kao takve. Zašto Hrvatska ima tako puno političkih stranaka? Koja je stvarna svrha onih koje uopće ne izlaze na izbore te i ne pokušavaju osvojiti vlast? Urednik problematizira i predizborne koalicije zahvaljujući kojima neke male stranke, koje uopće ni bi prošle izborni prag, parazitiraju na velikima koje zauzvrat dobivaju postotak od takozvanih »bačenih« glasova. A osvrće se i na unutarnji ustroj stranaka te kaže: »Sadašnji unutarstranački model upravljanja političkim strankama uvelike je glavni izvor klijentelizma i političke korupcije koji razaraju cjelokupno hrvatsko društvo. Takvo stanje otkriva također da se u političkim strankama ne radi, da se ne izgrađuje i ne produbljuje politička kultura, da se zapravo ne formiraju i ne pripremaju budući sposobniji političari.«

Novi broj Glasa Koncila donosi izvještaje o čitavom nizu važnih događaja koji su se zbili u životu Crkve u Hrvatskoj. Tu ponajprije spadaju izvještaji o svećeničkim ređenjima u Mariji Bistrici (za Zagrebačku nadbiskupiju i redovničke zajednice čija su središta u Zagrebu), Puli, Rijeci i Bjelovaru.

Glas Koncila, nadalje, pod naslovom »Hrvatski su građani i radnici protiv rada trgovina nedjeljom«, prenosi pismo Hrvatskoga saveza za nedjelju političkim strankama. Tu je i izvještaj o 30. spomenpohodu i molitvi za žrtve kod jame Jazovke, gdje je misu zadušnicu slavio varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak. Glas Koncila donosi i izvještaj o prvom »Hodu za život, obitelj i Hrvatsku« u Sisku.

Apostolski nuncij Giorgio Lingua predvodio je u crkvi Pohoda Marijina na zagrebačkom Dolcu molitveno bdijenje u povodu svjetskog dana izbjeglica, a izvještaj Glasa Koncila, pod naslovom »Počnite voljeti domovinu koja vas prihvaća!«, donosi i naglaske iz molitvenih svjedočanstava migranata koji su bili na molitvenom okupljanju.

Na stranicama Glasa Koncila može se, nadalje, pronaći opširni izvještaj o znanstvenom skupu koji je, u povodu završetka hrvatskog zasjedanja Vijećem EU-a te 75. obljetnice počinjenja masovnih komunističkih zločina nad Hrvatima po završetku Drugog svjetskog rata, održan na Fakultetu hrvatskih studija.

U Zrinu, potpuno zatrtom hrvatskom selu na Banovini, sisački biskup Vlado Košić posvetio je novu spomencrkvu Našašća sv. Križa. »Jesu li Zrinjani i dalje neprijatelji naroda«, znakoviti je naslov izvještaja.

Gošća redovitoga intervjua Glasa Koncila je prof. dr. Božena Krce Miočić s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Govoreći o ponovnom oživljavanju turizma nakon korona-krize, sugovornica među ostalim kaže: »Domaći je gost uvijek dobrodošao i to turistička privreda zna, iako ekonomski promatrano dolazak inozemnoga turista donosi sa sobom i efekt nevidljivoga izvoza. No s ovakvim porastom nezaposlenosti u Hrvatskoj i smanjenjem prihoda od turizma teško je vjerovati da će domaći gosti konzumirati hotelske kapacitete u većoj mjeri ako njihove cijene ostanu na ovoj razini.«

U redovitoj reportaži u novome broju Glasa Koncila čitatelji mogu upoznati župnu zajednicu sv. Tome apostola u Rajiću u Požeškoj biskupiji. »Ne gubimo vjeru i nadu i nadamo se novim počecima«, naslov je reportaže koji sugerira da je riječ o župi čiji su se mnogi sinovi i kćeri u posljednje vrijeme iselili. A do vojno-redarstvene akcije »Bljesak« župljani su za vrijeme Domovinskog rata bili u progonstvu.

»Mladi mogu politiku vratiti na pravi put«, zajednički je naslov niza priloga koje su mladi suradnici Glasa Koncila priredili za svoje vršnjake.

Školska je godina završila, većim dijelom ‘online’. Premda će je mnogi željeti zaboraviti, ne smije je se tek tako staviti ‘ad acta’. O brojnim izazovima i pitanjima koja je postavila ili razotkrila nastava na daljinu u novome broju Glasa Koncila progovara prof. dr. Josip Burušić, istraživač obrazovanja i voditelj u Znanstvenom centru izvrsnosti za školsku efikasnost i školski menadžment Instituta Ivo Pilar. »Cjelokupno stanje kroz koje smo prošli moramo prije svega shvatiti kao poticaj svima da jasno, otvoreno i na činjenicama utemeljeno analiziramo iskustva koja smo stekli te ih iskoristimo za planiranje i unaprjeđenje budućega rada«, kaže među ostalim sugovornik.

Mnogim će čitateljima zacijelo biti zanimljiv prilog u stalnoj rubrici »(Pri)govor znanosti«, pod naslovom »Međimurske pčele, insekticidi i 5G mreža«, kao i odgovor na pitanje »Je li čitanje horoskopa grijeh« u rubrici »Naši razgovori«.