Glas Koncila br. 36/2020.

INTERVJU: DOC. DR. JOSIP BOŠNJAKOVIĆ
NADA IVOŠEVIĆ
PRILIKA
Smirivanje »pandemije straha«
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
NAPUTAK O ŽUPNOJ ZAJEDNICI
KINA – HONG KONG
Prijepori oko odnosa s vlastima
ĐAKOVO
Dani Luke Botića
BLAŽ ZMAJIĆ
FELJTON
REPORTAŽA IZ SOLINA

Naslovnom fotografijom nasmijanoga pape Franje, koji se nakon više mjeseci vjernicima ponovo obraća licem u lice, i prigodnim tekstom o općoj audijenciji 2. rujna, otvara se novi Glas Koncila, priređen za nedjelju 6. rujna.

Branimir Stanić, novi urednik Glasa Koncila, osvrće se u svome komentaru na Papin »ekološki manevar«, i objašnjava zašto je ekološka tematika bitna i za vjernike u Hrvatskoj. »Odgovor daje hrvatska stvarnost, pogotovo ona koja se tiče odgovornosti prema darovanoj zemlji jer zadobivanje slobode u borbi za hrvatsku neovisnost nije podrazumijevalo znanje služenja slobodom nakon više desetljeća sustavne ateizacije društva. U raznim ekonomskim područjima dugogodišnje služenje slobodom na štetu općega dobra upravo je tijekom pandemije koronavirusa pokazalo u kojoj je mjeri Hrvatska, bogata plodnom zemljom i morem, ovisna o uvozu proizvoda koje bi mogla sama proizvesti. Što to govori o odgovornosti u postupanju s darovanom zemljom?«, piše Stanić.

Sugovornik u Intervjuu bio je doc. dr. Josip Bošnjaković, svećenik, profesor na đakovačkom KBF-u i voditelj Bračnoga i obiteljskoga savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije koji je nastavno na temu Katehetske ljetne škole u Zagrebu progovorio o ranjivostima Katoličke Crkve u vrijeme pandemije koronavirusa. Naglašavajući u cijelome razgovoru nasušnu potrebu za jačanjem solidarnosti u društvu, profesor Bošnjaković poručio je da u trenutnim okolnostima ima smisla dugoročno planirati, no ne i dugoročno se brinuti. »Živimo pomalo u društvu u kojem nam se nameće ideja da je čovjek osvajač raznih ‘vrhunaca’, a sada smo postali plijen malenoga virusa. Prepoznati vlastitu krhkost također je oslobađajuća ideja. Vjerniku dakako pomaže i svijest da je život na zemlji neizmjerno vrijedan, ali to nije jedini život. Smrt nije samo gubitak, nego i dobitak, o čemu tako lijepo kod sv. Pavla čitamo.«, naglasio je u razgovoru profesor Bošnjaković.

O samom koronavirusu i onome što nas on uči kazao je: »Koronavirus nas uči da možemo preživjeti ako smo solidarni sa svim ljudima, te isto tako i s onima koji dolaze iza nas. Mislim da nema tu jednostavnoga rješenja, nego budući da je svatko od nas dio zajednice, jednoga većega sustava, rješenje je moguće pronalaziti jedino ako uključimo cijeli sustav. Ako ‘sustav’ kaže ‘ne želim se brinuti za pojedinca’, to je protuučinkovito, i cijeli je sustav u opasnosti. Brinuti se o ‘najslabijoj’ karici znači brinuti se o cijeloj zajednici«.

Uz redovite vijesti iz Crkve u Hrvatskoj i svijetu, novi Glas Koncila donosi i nekoliko »sporovoznih« tekstova. Darko Grden piše o Naputku o misionarskom i evangelizacijskom »obraćenju« župne zajednice. Tomislav Vuković razgovarao je s Blažem Zmajićem, povjerenikom Srijemske biskupije za školski vjeronauk, koji je poručio da je važno iskoristiti sat u školi na koji Hrvati imaju pravu. » U školskoj godini 2007./2008. bilo je sedam vjeroučitelja svećenika i osam laika. Te je godine bio i najveći broj katoličkih vjeroučenika u školama na području naše biskupije – 672, od kojih je 575 osnovnoškolaca i 97 srednjoškolaca, no taj se broj, nažalost, svake godine smanjivao, i vjeroučenika i vjeroučitelja, tako da ove godine imamo samo četiri svećenika i tri laika«, poručio je Zmajić. Na taj se razgovor nadovezuje i susret s Nadom Ivošević, katehistkinjom u Srijemskoj biskupiji, koja unatoč otežanim okolnostima rada u toj sredini, ne gubi nadu i podsjeća da je i u vrijeme ranog kršćanstva bilo »neatraktivno« biti kršćanin.

U rubrici reportaža Ivan Tašev pisao je o solinskoj župi sv. Kaje, gdje niti postrojenje cementare ne može skriti vjernički rast.

Obilje duhovnih i kulturnih sadržaja donosi i mjesečni magazin Glasa Koncila »Prilika«, koja izlazi uz ovotjedni Glas Koncila. Središnja je tema pripala psihologinji doc. dr. Lovorki Brajković koja je progovorila o važnosti smirivanja »pandemije straha«, posebno naglasivši da je potrebno djecu odmaknuti od toksičnog medijskog crnila.