Glas Koncila br. 4/2017.

INTERVJU: DR. ŽELJKO TANJIĆ
MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO
Od konflikta i nepovjerenja do zajedništva
JASENKA NIKŠIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ZAGREB
KBF se sprema za formiranje župnih kateheta
BL. CHARLES DE FOUCAULD
SVJEDOČANSVO OSLOBOĐENOGA
VRŠNJAČKO NASILJE
MR. JASNA NINČEVIĆ
Domaćim se proizvodima više može vjerovati
REPORTAŽA: ZAGREB – TRNJANSKA SAVICA

Fotografijom iz ispunjene dvorane Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu, s dvojicom hrvatskih kardinala, kardinalom Bozanićem i kardinalom Puljićem, te zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem u prvome planu, te s izvještajem o početku rada Teološko-pastoralnog tjedna otvara se čitatelju novi broj Glasa Koncila, 4. u 2017. godini, s nadnevkom od nedjelje 29. siječnja. Na otvaranju skupa, koji tradicionalno daje prigodu za okupljanje službenika Crkve iz cijele Hrvatske, iz BiH i dijaspore, skup su pozdravili mnogi predstavnici crkvenog i društvenopolitičkog života.

Pitanjem otkupa kontrolnog paketa INA-e i prodaje dionica HEP-a bavi se u svojemu komentaru urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Podsjeća na ključne korake u povijesti INA-e te zaključuje: “Dobar je naum da se INA vrati pod hrvatsku upravu, no to ne smije biti izlika za novo ‘perušanje’ hrvatskih dobara, koja su, kao i sve tvrtke u vrijeme pretvorbe i privatizacije, namjerno silno podcijenjena. Ono se može spriječiti isključivo konsenzualnim definiranjem dugoročnoga cilja glede te kompanije i svega onoga što ona de facto znači za hrvatske opće dobro, na najmanje 30 godina.”

Intervju se u novome broju Glasa Koncila naslanja na TPT u Zagrebu. U njemu, naime, progovara uvodničar u rad TPT-a, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. Željko Tanjić. Sugovornik analizira podjele u hrvatskome društvu te nastoji odgovoriti na pitanje koliko su one stvarne a koliko su medijske nametnute. To ga pak navodi na analizu hrvatskih elita. Dakako, u razgovoru se nije moglo izbjeći ni pitanje demografije i iseljavanja.

Na 40 stranica, koliko ih ima novi broj, tjednik donosi niz priloga što u redovitim rubrikama što izvan njih.

“Čekajući proglašenje Stepinčeve svetosti i gradnju crkve”, naslov je reportaže iz župe bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj Trnjanskoj Savici.

Jasenka Nikšić, supruga, majka, uspješna djelatnica i voditeljica dječjeg zbora “Kažotići” govori u rubrici “Vjernici laici aktivni u Crkvi”.

U rubrici “Put u slobodu” svjedoči Dario Tepeš, bivši štićenik zajednice “Cenacolo”, a danas obiteljski čovjek i voditelj zadruge “Pontes salutis” koja je osnovana za mlade koji su uspješno završili put odvikavanja u spomenutoj zajednici te za one koji su u podređenom položaju na tržištu rada.

Poruka nade iz naslova “Oluje će proći, moja vjera ostaje”, zabilježena u rubrici “Drugačiji su među nama”, uvjerljivo zvuči kad dolazi iz usta studentice Mirne Brkić, koja govori o borbama sa svojom bolešću, koje s njom dijeli njezina majka Gordana, a pomaže i udruga “Fra Mladen Hrkač”.

“Zašto se ipak ostaje u Crkvi?”, pitanje je kojim se u svom osvrtu bavi Krešimir Cerovac, a dr. fra Luka Marković nastavlja s prikazom lika Martina Luthera o 500. obljetnici reformacije, dok o problemima vezanima uz ispravnost hrane govori liječnica dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ne tako davno proslavljena je 100. obljetnica smrti bl. Charlesa de Foucaulda, čovjeka koji sa svojim lutanjima gotovo da simbolizira modernoga čovjeka, a koji je našao smiraj susrevši Boga. O ostavštini toga velikoga čovjeka govori član Isusove male braće, zajednice koja je iz te ostavština izašla, Stanko Žakelj. “Uvijek tražiti posljednje mjesto te živjeti kao posljednji”, naslov je teksta.

O vršnjačkom nasilju, s posebnim naglaskom na nasilje na internetu, govori dr. Tena Velki, s Fakulteta za odgojne obrazovne znanosti u Osijeku, a svoje svjedočanstvo, uz promišljanja o glazbenom odgoju i crkvenoj glazbi, iznosi i solopjevač Zoran Tomaić koji djeluje u Istri.