Glas Koncila br. 50/2022.

INTERVJU: PRAUNUK POSLJEDNJEGA HRVATSKOGA KRALJA IMRE HABSBURŠKO-LOTARINŠKI
NEDJELJA CARITASA NA PUTU PREMA BOŽIĆU
Ohrabriti se posijati sjeme kako bismo ubrali božićnu radost
KOMENTAR
ZAGREB
Novi ciklus obiteljskoga pastorala o osobama s invaliditetom u krilu Crkve
UZ IZLOŽBU »PEČAT VJERE, TRAG UMJETNOSTI« U KLOVIĆEVIM DVORIMA
VALLETTA
Malteški biskupi protiv uvođenja pobačaja
NAŠI RAZGOVORI
DODIJELJENE NAGRADE NA 14. »KNJIŽEVNOM KRANJČIĆU« U KRIŽEVCIMA
Duhovna književnost prelazi granice
ZAPAŽANJA
MLADI MLADIMA
DUBROVNIK
Na dubrovačkoj obiteljskoj školi učili roditelji 130 djece

Novi broj Glasa Koncila pripremljen za treću nedjelju došašća, 11. prosinca, Nedjelju Gaudete koja se ujedno slavi i kao Nedjelja Caritasa, otvara se pozivom vjernicima na darivanje kako bi se ubrala božićna radost.

Jedan kat galerije Klovićevi dvori i više od godinu dana pripreme bilo je potrebno da bi se hrvatskoj javnosti predstavio reprezentativan izbor djela iz bogate umjetničke zbirke dugogodišnjega rektora Zavoda sv. Jeronima u Rimu, pomoćnoga zagrebačkoga biskupa i strastvenoga ljubitelja i poznavatelja umjetnosti Đure Kokše. Nekoliko dana uoči službenoga otvorenja Glas Koncila posjetio je Klovićeve dvore i zavirio iza kulisa, dok su trajale posljednje pripreme za važnu izložbu.

Glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić u komentaru piše o nekoliko slabosti vladajućih i oporbe koje su došle na vidjelo tijekom aktualne saborske rasprave o prijedlogu izmjena Ustava i Ustavnoga zakona o Ustavnom sudu, koja se trebala odnositi isključivo na područje referenduma, ali se proširila i na pitanje pobačaja. »Možda nije prerano da se već sada preispita koliko je otežavanje održavanja referenduma zapravo strah od pokušaja destabilizacije države do koje bi moglo doći izvana. No već je sada sigurno da se svakim kompliciranjem procedure oko referenduma otežava domaćim dobronamjernim inicijativama sudjelovanje u demokratizaciji i hrvatskoga društva i politike koji se još nisu oslobodili svih utjecaja iz doba jednoumlja«, piše među ostalim urednik Stanić.

Glas obiteljima koje u Europi pritišće duhovna i socijalna kriza za Glas Koncila kao sugovornik središnjega intervjua dao je nadvojvoda Imre Habsburško-Lotarinški, koji djeluje u dvjema međunarodnim inicijativama usmjerenim na egzistencijalnu pomoć obiteljima i obnovu kršćanske Europe. »Jedinstven značaj misionarske obitelji ne proizlazi iz činjenja izvanrednih stvari, nego mnogo više iz postajanja ‘domaćom Crkvom’, na što nas poziva papa Franjo. On nas upozorava da je obitelj mjesto gdje se donose najvažnije odluke: ako obitelji trpe, ako ne dobivaju potporu, ako donose krive odluke, posljedice će se odraziti i u društvu«, rekao je praunuk posljednjega hrvatskoga kralja, blaženoga Karla I. Austrijskoga, koji je otkrio i da je Hrvatska imala posebno mjesto u srcu »Cara Mira«.

Ususret 250. obljetnici uvođenja odluke zagrebačkoga biskupa Josipa Galjufa da se u svim samostanskim i župnim crkvama obavlja svagdašnje klanjanje i u povodu 110. obljetnice obnove svakodnevnoga klanjanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji liturgičar Tomislav Hačko govori o tradiciji »klečanja« u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Rubrika »Mladi mladima« uz Nedjelju radosti piše kako biti radostan i istinski se radovati u Bogu.

»Celofanski« Božić kakav se u svijetu danas nameće, jasno, nije postojao oduvijek. U fokusu adventskoga dvobroja Prilike pojam je »božićonomije«, koloplet intenzivnih potrošačkih aktivnosti povezanih s božićnim vremenom. Međutim, povijesni korijeni »božićonomije« mogu se pratiti sve do 19. stoljeća. U duhu došašća intonirane su i druge tematske cjeline adventskoga dvobroja Prilike koja dolazi uz ovaj broj Glasa Koncila. Propituje se blagdansko pretjerivanje u konzumaciji i potrošnji, a Politika odgovara na dvojbu trebaju li političari biti Bogom dan ili Božji. Prilika među ostalim temama razmatra i pojam zahvalnosti te fenomen božićnih pjesama koje su uspjele nadmudriti čak i komercijalizam.