HRVATSKI FILM »LADA KAMENSKI« Ipak sličnost među grupama

Lada Kamenski
»Lada Kamenski«; hrvatski film/drama; redatelji: Sara Hribar i Marko Šantić; glume: Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Frano Mašković

Hrvatski film »Lada Kamenski« redateljskoga dvojca Sare Hribar i Marka Šantića na Zagrebačkom filmskom festivalu u programu »Ponovno s nama« imao je zagrebačku premijeru. Prikazan je već vrlo uspješno na Pulskom festivalu gdje je osvojio čak četiri nagrade. Sara Hribar dobila je Brezu za najbolju debitanticu i Zlatnu arenu za najbolji scenarij, Doris Šarić-Kukuljica Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu, a međunarodna udruga kritičara FEDEORA nagradila ga je za najbolji film. Na Splitskom filmskom festivalu – Međunarodnom festivalu novoga filma, dobio je novoustanovljenu nagradu »Ivan Martinac« za inovativnu uporabu filmskoga jezika.

Upravo je izvrsno napisan scenaristički predložak svojom metatekstualnošću i metafilmičnošću omogućio novine i dosege nove razine u hrvatskoj kinematografiji. Metafilm je doista rijetkost, ali i rado viđena svježina, posebno kad je to vješto dramaturški, redateljski i glumački učinjeno. Mnogo autobiografskih pojedinosti i odličnih glumačkih improvizacija pridonijelo je životnosti i živahnosti radnje u filmu.

Socijalni problem radnica tvornice »Kamenski« poticaj je i kontekst u koji je smješten problem filmske industrije i umjetnosti te su kroz to provučeni (auto)ironija, blagi sarkazam i duhovitost. Riječ je o redatelju (Mašković) koji na probu poziva tri glumice (Kseniju Marinković, Doris Šarić-Kukuljicu i Natašu Dorčić) s nakanom da jednu od njih odabere za glavni lik radnice Lade Kamenski. Kada to shvate, glumice započnu međusobnu verbalnu borbu za posao…

Ta dva svijeta, tvornički i filmski, sličniji su negoli se čini. Ali jedan karakterizira solidarnost, drugi konkurencija i nadmoć, a sve želja za sigurnom egzistencijom.