HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO NAGRADILO SURADNICU GLASA KONCILA »Velebitska degenija« za »Jadran na buzaru«

Snimio: B. Čović | Hrvatsko novinarsko društvo nagradilo je suradnicu Glasa Koncila Tihanu Mojsinović

Prvi put u šest desetljeća povijesti katoličkoga tjednika Glasa Koncila Hrvatsko novinarsko društvo nagradilo je tekst koji je napisala suradnica njegova mjesečnoga magazina »Prilika« Tihana Mojsinović. Nagradu »Velebitska degenija« za prošlu godinu u povodu Dana planeta Zemlje Zbor novinara za okoliš HND-a dodijelio je u petak 21. travnja za najbolje novinarske radove, a tekst novinarke Mojsinović iz prošlogodišnjega ljetnoga dvobroja magazina »Prilika« naslovljen »Jadran na buzaru« među 37 kandidatura sa 128 radova privukao je pozornost žirija i zbog intrigantnoga naslova.

Kklimatske promjene utječu i na Jadran

»Nadam se da su svi ovi radovi poticaj za promjenu našega ponašanja i da ćemo svi zajedno puno više voditi računa o okolišu«, rekla je Tihana Mojsinović na svečanosti upriličenoj u sjedištu HND-a u Zagrebu te zahvalila uredništvu Glasa Koncila na prilici da od prvoga broja magazina »Prilika«, od siječnja 2008., piše analitičke tekstove posvećene ekologiji. Upravo je to prepoznao i stručni ocjenjivački žiri koji je ocijenio da u svojem tekstu Tihana Mojsinović na jasan i izravan način obrađuje vrlo kompleksnu i aktualnu temu klimatskih promjena, da se pritom ne vodi općenitim sadržajima kakvi se često mogu pronaći u člancima slične tematike, nego čitatelje upoznaje s učincima koje te klimatske promjene imaju konkretno na Jadran.

Uspjela dekodirati jezik znanosti

»U suradnji s vrsnim domaćim znanstvenicima novinarka je uspjela dekodirati jezik znanosti i na razumljiv način predstaviti povezanost ljudskoga ponašanja sa stanjem u okolišu. Pritom se naglasak stavlja na ulogu i odgovornost svakoga od nas za svoju neposrednu okolinu«, stoji u obrazloženju nagrade »Velebitska degenija«.

Razgovor sa stručnjacima za more

U nagrađenom je tekstu Tihana Mojsinović, kojoj je to treća nagrada HND-a u karijeri, uz razgovor s dvojicom hrvatskih stručnjaka za more i njegove vrste pisala o ugrozama Jadranskoga mora i mogućnostima da se negativni trendovi zaustave. U tekstu – koji je dostupan na internetskoj stranici Glasa Koncila – pokazuje se i kako Sveta Stolica žurno pristupa zaštiti klime te kako je papa Franjo u enciklici »Laudato si’« pisao o oceanima.