PRVE HRVATSKE BOŽIĆNE JASLICE SLAVE 100. ROĐENDAN Kulturna i vjerska baština u 150 figurica

Prve hrvatske božićne jaslice mogu se pogledati u crkvi sv. Blaža do 5. veljače

Jaslice u župi sv. Blaža

Prve hrvatske božićne jaslice izrađene od voska kipara Vojte Braniša proslavile su stotinu godina otkako su izrađene i postavljene u zagrebačku crkvu sv. Blaža. Sjaj voštanih figurica – njih čak 150 postavljenih na plohu od 3,5 četvornih metara – do danas privlače pozornost jer se uz novorođenoga Isusa, Mariju i Josipa te pastire i druge klasične prikaze jaslica mogu raspoznati tadašnji slojevi društva koji hrle prema jaslicama, a među njima su seljaci u narodnim nošnjama, tamburaši, žene, djeca, redovnice, kola s volovima, životinje…

Bile na izložbi u Veroni

O važnosti i posebnosti tih jaslica – koje su uvrštene u turistički program »Advent u Zagrebu« te se mogu razgledati do 5. veljače – govorili su 29. prosinca kustosica Gliptoteke HAZU-a Vesna Mažuran Subotić, unuka autora jaslica Branka Komadina i domaći svetoblaški župnik mons. Zlatko Koren, a jaslice su u blagdanskom tjednu došli pogledati i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Sjaj voštanih privlači pozornost jer se uz novorođenoga Isusa, Mariju i Josipa te pastire i druge klasične prikaze jaslica mogu raspoznati tadašnji slojevi društva koji hrle prema jaslicama, a među njima su seljaci u narodnim nošnjama, tamburaši, žene, djeca, redovnice, kola s volovima, životinje…

»Posebno je dragocjeno što je umjetnik Vojta Braniš bio župljanin ove župe i što su jaslice nastale od voska zavjetnih svijeća koje su gorjele u kapelici sv. Roka. Valja istaknuti da iz onoga što je možda za većinu neznatno može nastati lijepa priča koja nas uči da cijenimo ono što je nastalo u Hrvatskoj«, kazao je mons. Koren, a sa stručne se strane moglo čuti kako su jaslice »Hrvatski Božić« bile postavljene na izložbi svjetskih jaslica u Veroni te u Muzeju za umjetnost i obrt. Autor Braniš pri izradi jaslica oslanjao se ne samo na likovnu analizu jaslica u raznim europskim crkvama, nego i na sjećanja i dojmove koje je nosio iz djetinjstva i rane mladosti kada je s obitelji živio na gospodarstvu u Božjakovini, pa jaslice predstavljaju hrvatsku crkvenu i narodnu umjetnost.

Jaslice koštale koliko i temelji

U kratkom vodiču izdanom u povodu stogodišnjice jaslica može se pročitati da je župa sv. Blaža za izradu jaslica izdvojila 2000 austrougarskih kruna, a toliko su ih primjerice stajali i temelji velike crkve, monumentalnoga djela Viktora Kovačića.